fbpx

Jelentősen csökkentek a gabonaárak

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 23.

Rekord búzatermés Oroszországban; beindult az Ukrajnából kiinduló gabonafolyosó – a múlt héten csökkentek a szemestermények árai.

Kombájn a gabonatáblában
Az ukránok is az aratás vége felé járnak (fotó csak illusztráció: Horizont Média/Barna Ferenc)

Február óta a legalacsonyabb búzaárak

A búza piaci ára a múlt héten csökkent, majd erős esést mutatott: 315 euróra esett le, ezzel elérve az ukrán-orosz háború előtti (február) szintet.

A kukorica ára is csökkent, 310 euró/tonna szint alá ment, pedig az európai területeken katasztrofális termésszint várható a betakarítások során.

A gabonaár általános csökkenésének oka elsősorban a fekete-tengeri gabonaexport újraindulása és a globális kínálat bővülése.

Pénteken a hamburgi nagykereskedelmi piacon és exportkikötőben:

  • a búzát tonnánként 314 eurón jegyezték;
  • az árpáért 288 eurót ajánlottak;
  • a rozsnak (malmi minőség) 295 euró volt a tonnánkénti ára.

A piaci megfigyelők azonban továbbra is szkeptikusak

„Általában véve a kínálati kilátások pozitívan alakulnak, bár továbbra is jelentős bizonytalanságok vannak, ami a búzaárak további jelentős csökkenése ellen szól” – utalnak a gabonapiaci elemzők az ukrán-orosz háború bizonytalan ideig történő elhúzódására, és a gabonafolyó instabil működésére.

Más szakemberek pont ennek ellenkezőjére számítanak az árak során, mondván, hogy az oroszországi és ukrajnai betakarítás eredményeként javul majd a globális kínálat, ami szintén negatív irányba mozdítja el az árakat.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium adatai szerint augusztusban eddig 1,29 millió tonna gabonát exportáltak (2021 augusztusában ez az érték 3,14 millió tonna volt).

Közben a megállapodás alapján újabb gabonával megrakott hajók hagyták el az ukrán kikötőket, a török védelmi miniszter tájékoztatása szerin már 27 szállítmány indult útnak.

Az ukránok az aratás vége felé járnak

Az ukrán kormány közleménye szerint idén legalább 50 millió tonna gabonát takaríthat be (2021-es 86 millió tonna volt ez az érték). A nagy visszaesésnek a háború az oka, az ország keleti és déli területein folyamatosan folyik a harc.

Ukrajna tavalyi 86 milliós rekordterméséből 42,1 millió tonna kukorica, 32,2 millió tonna búza és 9,9 millió tonna árpa volt.

Súlyos szárazság Kínában, nagy károkat szenvedett a mezőgazdaság

Kínai kormány „borostyánsárga” besorolású hőségriasztást rendelt el.

A CCTV kínai állami csatorna tájékoztatása szerint – a globálisan is jelentkező jelenség – a délnyugati Csungking tartomány 34 megyéjében 66 folyó kiszáradt. A hőség és a csapadékhiány miatt a mezőgazdaság tetemes károkat szenvedett, melyek felmérése folyamatban van.

Az aszály miatti terméskiesés várhatóan növeli majd Kína importját, mely árfelhajtó hatású lehet.

Forrás: agrarheute
Összeállította: Barna Ferenc