fbpx

Indulhatnak az ukrán szemesterményeket szállító hajók

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 02.

A több hete tartó tárgyalások, illetve a megállapodás után hétfőn elindult Sierra Leone lobogója alatt Razoni teherszállító hajó Odessza kikötőjéből, rakománya 26 000 tonna ukrán kukorica, célállomás Isztambul.

Hajó, kikötő
A törökök közleménye szerint ma elindult az első ukrán terményeket szállító teherhajó (fotó: NOS)

Ukrajna tájékoztatása szerint az odesszai térségben 16 hajó vár indulásra

Ukrajna és Oroszország másfél hete megállapodást írt alá az ENSZ-szel és Törökországgal az ukrajnai gabonaexportról. A török fél közleménye szerint hamarosan több hajó is elhagyja az odesszai kikötőt az ukrán terményekkel, de számot és dátumot nem jelöl meg.

Eddig a teherszállítók nem tudták elhagyni Odessza kikötőjét, mert a Fekete-tengeren vízi aknákból építettek blokádot a harcoló felek, illetve a hajókat megtámadták.

Ukrajna a gabona -, kukorica – és napraforgóolaj egyik legnagyobb exportőre, célországai elsősorban afrikai államok. A háború kirobbanásáig a szállítás nagyrészt tengeri úton történt. A gabonaexport leállítása drasztikusan megemelkedett élelmiszerárakat és éhínséggel fenyeget Afrika egyes részein.

A most elindult teherhajó várhatóan holnap délután érkezik Isztambulba. Ott egy ENSZ által vezetett koordinációs központot hoztak létre, ahol a hajók tartalmát ellenőrzik. A megállapodás egyelőre négy hónapra szól.

A megállapodás ellenére Oroszország továbbra is támadja az ukrán kikötőket

Kevesebb mint 24 órával a megállapodás létrejötte után az odesszai kikötőt rakétatalálatok érték. Mikolaiv kikötővárost is rendszeresen támadják. Az oroszok továbbra is állítják, hogy ők elsősorban katonai célpontokra lőnek.

A támadásokat nemzetközi szinten a gabonaexport szabotálását célzó akcióknak tekintették. Ezért a társaságok zöme elzárkózik az ukrán vizeket érintő kereskedelmi hajók biztosításától.

Forrás: NOS