fbpx

Rövid álom volt: máris bombázzák az exportra váró gabonát

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 26.

Egy napig bírták tartani a szavukat az oroszok, szombaton mégis rakétákkal lőtték Odessza kikötőjét, ahol az exportra váró ukrán gabona jelentős mennyisége van betárolva. Egy nappal korábban még aláírták Isztambulban, hogy elfogadják az ukrán gabonakivitel újranyitását.

kikötő

Lövik a kikötőket, oda a kiszállítás

Megint gyorsan felébredt a világ az oroszok ígéreteiből – érzékelteti a kormányközeli Növekedés.hu tudósítása, ami arról ír, hogy a támadások direkt elsősorban a kikötő ellen irányultak, ahol több millió tonna betárolt búza vár kihajózásra. Ukrajna és Oroszország az ENSZ és Törökország közvetítésével egy nappal korábban írta alá Isztambulban azt az egyezményt, amelynek értelmében meg lehetne nyitni a kulcsfontosságú város kikötőjét, hogy az orosz invázió miatt az ukrán silókban bent ragadt több millió tonna gabonát végre ki lehessen hajózni.

Már Afrikában is harc van a hiány miatt

A gabona kivitele több szempontból is életbevágóan fontos. Egyrészt számos észak-afrikai országban már éheznek az ukrán gabona hiánya miatt, másrészt a most még teli silókba be lehetne tárolni az idei termést. Harmadrészt Észak-Afrikában is aszály pusztít, a gabonaárak pedig a háború miatt elszabadultak, így számos országban egyáltalán nem biztosított az ellátás, ami Etiópiában már harcokhoz vezetett. Ukrajna, az ENSZ és az éhínségtől fenyegetett térségek érdeke az, hogy az ukrán hajókaravánok kimenthessék a gabonát az országból.

Mint arról lapunk is többször írt, az orosz invázió hónapok óta blokád alatt tartja Ukrajna fontos kikötőit, emellett tudatosan pusztítja a világ egyik legjelentősebb termelő régiójának élelmiszeripari, mezőgazdasági és kereskedelmi infrastruktúráját.