fbpx

Rekord: majd’ kétezer bika kapott lajstromszámot

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 22.

Egy év alatt bő 21 százalékkal nőtt a minősített tenyészbikák száma Magyarországon.

 

Támogatással emelkedett

A tavalyi évhez hasonlóan idén is hozzáférhető de minimis támogatásnak köszönhetően tovább emelkedett a tenyésztő szervezetek által minősített, kiváló teljesítményű, termelésbe állított fiatal tenyészbikák száma. Az idősebb tenyészállatok cseréjével az ágazat soron kívüli lehetőséget kapott a genetikai előrehaladás felgyorsítására, a termelékenység és a hatékonyság növelésére – áll a Nébih friss közleményében.

 

Limousin, charolais, aberdeen az élen

Idén a támogatási időszakban 1993 bika kapott lajstromszámot, ami több mint 20 százalékkal több, mint a tavalyi szám (2019-ben 1131 hús- és 523 tejhasznú szarvasmarhára adtak ki klsz-t, míg idén 1470, illetve 513 példányra). A húshasznú szarvasmarhák tekintetében a limousin fajta igényelte és kapta a legtöbbet (554 példány), ezt követi a charolais (404) és az aberdeen angus (144). Az említett támogatásokat így osztották meg: húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint, hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer, magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer, bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint.

 

bika

 

 

Lajstromszám: kell is, célszerű is

A hatóság által kiadott központi lajstromszám (klsz) feltétele a támogatás elnyerésének, s egyben a tenyészállat-frissítés minőségi garanciája is. Az eljárás során először a tenyésztőszervezet végez teljesítményvizsgálatot – a tenyészbika-jelölöt teljesítmény és küllem alapján minősítik: jó esetben tenyésztésre alkalmasnak. Majd a Nébih ellenőrzi a kérelemhez szükséges dokumentációt, (származási lap, adatok, DNS-vizsgálattal igazolt származás), végül kiállítja a lajstromszámot az apaállat részére. Bár a támogatás igénylését a fajtához tartozó egyesület nyújthatja be a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához, egyesületi tagsággal nem rendelkező bikák számára is igényelhető központi lajstromszám.

 

Csak tiszta forrásból!

A Nébih azt javasolja, vásárlás előtt célszerű a bika teljesítményvizsgálati eredményeit áttekinteni, mivel sok hasznos információt tartalmaz az állatról. Minősítéssel és központi lajstromszámmal nem rendelkező bika számos olyan tulajdonságot örökíthet tovább a tenyészetben, amelyek a következő generációkkal rossz irányba befolyásolják a termelést, például rossz tejtermelésű vagy hibás lábú egyedekkel.

 

 

 (Forrás: Nébih)