fbpx

Egyszeri lehetőség: most több százezer forint kérhető tenyészbikára

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 26.

A 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet alapján kizárólag 2020-ban vissza nem térítendő átmeneti támogatás igényelhető húshasznú bika tenyésztésbe állítására. Az egyszeri támogatás oka a koronavírus-járvány, és az ezt követő gazdasági nehézségek, ami miatt a kormány Gazdaságvédelmi Akciótervet dolgozott ki. Hamarosan egy 50 milliárdos keretből állattartótelep-korszerűsítési pályázatok is nyílnak a legfontosabb haszonállatok számára.

 

Aberdeen angus (Forrás: angus-galloway.hu)

 

A támogatás igénybevételére az jogosult, aki a tárgyévben legalább egy apaállatot tenyésztésbe vont, és a bejelentett tenyészetében a tárgyév augusztus 31-én 18 hónapos kort betöltött nőivarú szarvasmarha vagy bivaly szerepel.

 

A támogatás mértéke:

  1. a) húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint,
  2. b) hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer forint,
  3. c) magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer forint,
  4. d) bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint.

 

A támogatás összege a kérelmező rendelkezésére álló szabad átmeneti támogatási keret figyelembevételével kerül meghatározásra. A kérelem 2020. szeptember 1. 00:00:00 óra és szeptember 20. 23:59:59 óra között elektronikusan nyújtható be. A kérelem módosítására a benyújtását követő két napon belül, de legkésőbb a benyújtási határidő végéig van lehetőség. Csatolni kell hozzá a tenyésztőszervezet igazolását arról, hogy a kérelemben megjelölt ENAR-számú és központi lajstromszámú állategyed a támogatási időszakban apaállatnak minősül, és azt a kérelmező tenyésztésbe állította.

A Kincstár közleménye itt olvasható.