fbpx

Mi a helyzet most a nemzetközi kiállításokkal?

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 24.

Ha összeszámolnám, hogy egy héten hányszor kapom meg ezt a kérdést, valószínűleg nem lenne elég a két kezemen a tíz ujjam. Lépten-nyomon ezt kérdezik tőlünk a különböző szakmák képviselői, akik 2020 februárjáig rendszeresen jártak nemzetközi vásárokra. Röviden nem lehet erre a kérdésre válaszolni, csak hosszan. Úgyhogy általában visszakérdezek: „Mennyi időd van? Mert szívesen elmondom, de egy mondattal erre most nem tudok válaszolni.”

A koronavírus teljesen felborította az európai vásárnaptárt

Kezdjük talán az elején, és menjünk vissza az időben 2 évet, 2020 márciusáig. Ekkor érkezett meg a koronavírus Európába, és ekkor voltak az első lezárások. És ekkor valami olyasmi történt a nemzetközi expókkal, ami addig még soha: a vásárszervezők egymás után, sorra halasztották el a kiállításokat. Az addig betonbiztosnak hitt vásári időpontok és turnusok egyik pillanatról a másikra megszűntek biztosnak látszani. Az európai vásárnaptár teljesen felborult, hiszen az áthelyezett kiállítások időpontjai már nem vették figyelembe a regionális rendezvényeket. És onnantól kezdve mindenki elkezdett bizakodni: először azt hittük, hogy ez a vírus néhány hónapra ugyan leállítja az életünket, de már ősztől visszatér minden a régi kerékvágásba. Később, amikor már láttuk, hogy hosszabb ideig kell számolnunk a pandémiával, akkor pedig bíztunk az oltásokban. Hittük, hogy az oltás lesz a megoldás, és utána minden az eredeti tervek szerint halad majd. Most, 2 évvel a COVID megjelenése után pedig már a 3. oltásról beszélünk, és még mindig azt kérdezzük: MIKOR?

Vannak-e most, 2022 telén nemzetközi kiállítások?

Ha erre a kérdésre egy szóval kell válaszolnom, akkor azt mondom: igen, vannak. Hiszen Dubajban, Isztambulban, Moszkvában, Las Vegasban, de Párizsban, Barcelonában is rendeznek most is nemzetközi kiállításokat. De az ősszel Németországban is számos nemzetközi kiállítás megvalósult. Ezeknek a rendezvényeknek közös jellemzője, hogy szigorú egészségvédelmi és higiéniai protokoll szerint rendezik meg valamennyit. A nemzetközi rendezvényekre vagy oltottan, vagy COVID-ból felgyógyultan vagy pedig friss teszttel lehet belépni. Mindenhol kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás. A szervező nem egy esetben további szabályokat is meghatároz, amelyek a cateringre, a különböző konferenciákra, workshopokra vagy a standpartikra vonatkoznak. Tapasztalatunk az, hogy ezeket a szabályokat a résztvevők minden gond nélkül betartják. Ugyanis mindannyian hiányolták már a személyes kapcsolattartást a nemzetközi partnerekkel, és tényleg örülnek annak, ha a közel 2 éve nem látott üzleti partnerrel végre személyesen találkozhatnak. Mi a helyzet Németországban, ahol a nagy világvásárok vannak? Németországban szigorú szabályok vannak érvényben, amelyeket ráadásul tartományi szinten szabályoznak a hatóságok. Éppen ezért nem lehet azt mondani, hogy „Németországban az a szabály, hogy…”, mert lehet, hogy Münchenben más szabályozás van, mint Berlinben vagy Düsseldorfban. Általánosságban viszont néhány alapszabály mindenhol érvényes.

Ha valaki mostanság Németországban vagy Ausztriában járt, akkor láthatta, hogy az éttermek, szállodák, boltok ajtaján „2G” vagy „3G” felirat szerepel. Mit is jelent ez? Arra utal, hogy ki léphet be az adott boltba, étterembe, szállodába. A német kifejezések rövidítését alkalmazva, a 3G-szabály azt jelenti, hogy „geimpft genesen getestet”, vagyis beoltott-felgyógyult-tesztelt emberek léphetnek be. A 2G-szabály pedig ennél is szigorúbb: „geimpft genesen”, vagyis csak az oltottak és a felgyógyultak léphetnek be abba a szállodába, étterembe, boltba. Fontos megjegyezni, hogy az EU-s védettségi vagy a gyógyultsági igazolványt minden esetben ellenőrzik, gyakran még az útlevéllel is összehasonlítják. Ugyanígy ellenőrzik a tesztet is. És itt megint meg kell állnunk egy pillanatra! Ugyanis a keleti vakcinákat az EU gyógyszerügynöksége még nem hagyta jóvá, tehát csak az számít oltottnak Németországban, aki Pfizer/Moderna/AstraZeneca/Janssen oltást kapott, azokból is legalább kettőt. Aki tehát csak egy AstraZenecát kapott vagy csak Sputnikkal/Sinopharmmal van beoltva, azok a német szabályok szerint nem minősülnek oltottnak. Ahol a 3G-szabály van érvényben, tehát teszttel is be lehet lépni, ott az a szabály, hogy vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszt, vagy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges. Sajnos az otthoni gyorsteszteket nem fogadják el, minden esetben hivatalos teszt szükséges. Jó hír viszont, hogy számtalan tesztelési lehetőség van minden városban, bizonyos tartományokban pedig az antigén teszt a külföldieknek is ingyenes. Azért kellett ezt ilyen részletesen kifejteni, mert ugyanezek a szabályok vonatkoznak jelenleg a német kiállításokra is. Márciusig többnyire csak a 2G-szabály szerint (vagy még az ennél is szigorúbb 2G+ szabály szerint, ami azt jelenti, hogy vagy 3 oltással, vagy felgyógyultan/2 oltással és friss teszttel) lehet kiállításokat rendezni. A tavaszi kiállításokon pedig a 3G-szabály lesz érvényben.

Ha ennyire bonyolult, akkor mennek egyáltalán az emberek kiállításokra?

Jaj, de gyakran hallom ezt a kérdést! Van, aki aggódva, van, aki inkább kételkedve, van, aki bátortalanul teszi fel. A válasz itt sem egyetlen szó, ennél bonyolultabb. Tapasztalataink szerint az üzleti partnerek változatlanul igénylik a jelenléti kiállításokat, mert továbbra is azt vallják, hogy a személyes találkozásokat semmi sem pótolja. Különösen igaz ez bizonyos iparágakra, ahol online módon szinte lehetetlen eladni a terméket (pl. ital-, élelmiszeripar, divat-, textil-, cipőipar stb.). De a technológiai kiállítások esetében is nagy az igény a nemzetközi vásárokra, hiszen egy YouTube-videó nem biztos, hogy minden kérdésre választ ad mondjuk egy vadonatúj gép esetében. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy azokon a kiállításokon, ahol korábban 2000 kiállító volt, most 1000-1500 kiállító van, és ahol három éve még 100 000 látogató volt, ott most 50-60 000 látogató vesz részt. Ennek egyrészt az az oka, hogy a kínai, indiai cégek még mindig nem utazhatnak, hiszen Európából visszatérve 7–14 napos karantén vár rájuk. Márpedig a Kínából, Indiából érkező kiállítók az elmúlt 10-20 évben óriási számban vettek részt a nemzetközi kiállításokon. Másrészt pedig tudjuk, hogy számos óriásvállalatnál még mindig utazási korlátozások vannak, így ők sem kiállítóként, sem pedig látogatóként nem vehetnek részt a kiállításokon. A magyar kiállítók visszajelzéseiből viszont azt is tudjuk, hogy a nagy többségük elégedett volt a vásári részvétellel az elmúlt hónapokban. Ők mindannyian azt emelték ki, hogy mostanság csak a valódi szakmai látogatók utaznak el a kiállításra, gyakran a csúcsvezetők, akik döntési pozícióban vannak. Éppen ezért az üzletmenettel szinte mindannyian elégedettek voltak. Ez pedig nekünk, szervezőknek a legjobb hír a vásárok jövőjét illetően!

Miután elküldtem a cikket a szerkesztőségnek, akkor jött a legfrissebb információ: az EU tagállamai elfogadják az utazáshoz a keleti vakcinákat abban az esetben, ha a harmadik oltás már nyugati, tehát Pfizer/Moderna/Janssen volt. Ez mindenképpen megkönnyíti a magyar szakemberek kiutazását a nemzetközi kiállításokra, de utazás előtt azért érdemes tájékozódni, hogy a szállodák, éttermek, panziók milyen igazolást kérnek. Ennek ellenére ez mindenképpen pozitív hír, hiszen valóban megkönnyíti sok magyar üzletember business utazását.

Máté Szilvia ügyvezető
BD-EXPO Kft.