fbpx

Katasztrófa fenyeget a baromfi-telepek célzott támadásával

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 23.

Pár hét alatt 51 millió dollárnyi kárt szenvedett a legnagyobb ukrán baromfiipari vállalat. A tudatos és célzott támadások nemcsak a telepeket érik, hanem takarmányraktárakat is. Az elpusztított állatok megsemmisítetlen tetemei környezeti katasztrófával fenyegetnek.

baromfitelep
Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Direkt támadják az élelmiszertermelést is

Hatalmas pusztításról számolnak be az ukrán baromfiipari vállalatok, amiket az orosz invázió a telepek, baromfitenyésztő eszközök és raktárak elleni közvetlen támadásai okoznak. Például a legnagyobb tojástermelőnek, az ukrán Avangardnak  az orosz agresszió jelentős veszteséget okozott a termelési kapacitásban, több kulcsfontosságú tojásfarmot bezártak. Emellett több működő farmon a madarak takarmány nélkül maradtak – ezek a populációk halálra vannak ítélve. A cég eddig 1,5 milliárd hrivnya, 51 millió dolláros veszteséget könyvel el.

Nem az Avangard az egyetlen. A legnagyobb ukrán brojlerhús-termelő, az MHP 230 millió hrivnya (8 millió dollár) veszteséget szenvedett el, miután oroszok ágyúzták Ukrajna legnagyobb fagyasztott élelmiszer-raktárát. Ezt a raktárt ráadásul kereskedelmi láncok is használták.

4 millió baromfi pusztul el kezeletlenül

Mint korábban már az Agrárágazat is írt róla, Ukrajna oroszok által megszállt és pusztított vidékein állatok, sőt, egész állatállományok tömeges kényszervágására kerül sor. Emögött egyrészt az áll,

hogy élelmet adjanak a harcoló katonáknak és az ostrom alá zárt lakosságnak. Másrészt, mivel az orosz agresszió elzárja a tápanyag- és takarmány-utánpótlást, az állatokat nem tudják mivel etetni, gyógykezelni, életben tartani. – Az orosz katonai akció a madarak pusztulásával fenyeget, környezeti katasztrófát okoz. Összesen több mint 4 millió tyúk fog elpusztulni anélkül, hogy környezeti szempontból fenntartható módon megsemmisítenék őket – közölte az Avangard. Egész tojástelepeket kapcsolnak ki az áramellátásból, a termelést felfüggesztették, termékek egy részét és a tojótyúkokat átadták a lakosságnak. De a legtöbbet le kell ölni…

Fotó: PoultryWorld/Vasjatka

Segítenek, de így is hiány várható

A kulcsfontosságú termelő létesítmények bezárása csirketojás-hiányhoz vezethet Ukrajnában – figyelmeztetett a vállalat. Az Avangard ezért, amíg képes, segíti a lakosságot (lásd a PoulrtyWorld felvtelén!) és az ukrán fegyveres erőket. Az orosz agresszió kezdete óta a Földművelésügyi Minisztériummal egyeztetve több százezer saját termelésű tojást adományozott ingyenesen Ukrajna védelmezőinek, emellett üzemanyagot és egyéb erőforrásokat is, beleértve a furgonokat is, mivel az Avangard alkalmazottai az ukrán fegyveres erők tagjaként védik hazájukat – fogalmazott a cég.