fbpx

Miért drága a húsvéti tojás?

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 23.

A tojástermelők egy részét a húsvét és a karácsony tartja életben. Az idei tavaszi ünnepre is emelkednek az árak, 55 forint körül fogunk fizetni a tojás darabjáért. Már tavaly is felhívták a figyelmet a termelők, hogy a mesterségesen, alacsonyan tartott felvásárlási árak hosszú távon nem tarthatók. Most érkeztünk el arra a pontra, mikor egy erőteljesebb emelkedést kell megélnünk.

Tojás
Emelkedik a tojásár (Fotó: Unsplash)

Az alacsonyan felvásárlási ár beavatkozás eredménye

Tavaly a takarmányárak emelkedése indokolta az erőteljesebb felvásárlási ár növelését, de az import áruval (elsősorban a Lengyelországból érkező tojás a jellemző hazánkban) ezt alacsony szinten tudta tartani a kereskedelem.

Idén (már 2021 második felében is jelentkező) energia- és munkaerőköltségek megugrása még indokoltabbá tette ezen a területen az árnövelést. Ezt hosszú távon erősíteni fogja a ketreces technológia tiltása, és az alternatív tartási módokra való áttérés kényszere.

Az elmúlt évekre is jellemző volt, hogy éves viszonylatban jelentősen hullámázott a felvásárlási ár, húsvét és karácsony időszaka kiugró az értékesítés szempontjából, az év többi időszakában jelentősen alacsonyabb árak jellemzik a piacot.

Tojásár, grafikon
A tojás felvásárlási – és fogyasztói árának alakulása (Infografika: MTI)

Az itthon értékesített étkezési tojás közel negyede import

A 2021-es takarmányárak ugrásszerű növekedése, melyhez az egyéb termelési költségek emelkedése is kapcsolódott az év folyamán, jelentős drágulást tett volna indokolttá, de a behozott termékek alacsonyan tartották a felvásárlási árakat.

Ennek eredményeként számos termelő az önköltségi árhoz közel (esetenként már ráfizetéssel) tudta csak továbbadni termékét.

Azonban, mint globálisan a gazdaság számos területén, itt is jelentősen érezteti hatását az orosz-ukrán háború. A közel-keleti országok tojáspiacának meghatározó eleme az ukrán tojás, mely most lényeges űrt hagy maga után. Ezt az arab országok a lengyel tojás felvásárlásával igyekeznek pótolni, ezért – minket megkerülve – gyakorlatilag nem ér el hozzánk az északi régiókból ez a termék.

Ezzel párhuzamosan az európai tojás kínálat is csökkent a madárinfluenza miatt leállt tojótelepek miatt, mely továbbra is a vonuló madarak útvonalába eső országokat sújtja jobban.

Tojástermelés, grafikon
A hazai a tojástermelés alakulása (Infografika: MTI)

A magyar termelők tudják biztosítani a haza igényt

A globálisan csökkenő kínálat miatt tudják a magyar termelők érvényesíteni reális árigényeiket, a kereskedők hajlanak megfizetni a 40 forintos felvásárlási átlagárat. Ezt viszont a fogyasztók is meg fogják érezni, többet kell – a korábbi évekhez képest – az üzletekben fizetni a tojásért. Ez a húsvéti ünnepkör időszakára tovább emelkedhet.

A KSH-adatok szerint átlagosan 240 db/fő tojás a magyarországi igény, ezt pedig a hazai termelők tudják biztosítani, mivel a termelés mértéke az utolsó tíz évben – kisebb hullámzások mellet – lényegében állandó szinten van. Azonban 2021-ben még emelkedett is 16 százalékkal a hazai termelés az előző évhez viszonyítva.