fbpx

Újra tetőzik a sertéshústermelés a világban

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 15.

Csak a 2018-ashoz fogható az a nagy növekedés, ami a sertéshústermelésben kibontakozik 2022 első félévében. Észtország kétségbeesett dilemmája most sok ország állapotát tükrözi…

sertés

Felszámolták volna, most élénkülést várnak

Nemrég még arról szóltak a hírek, hogy európai és magyar húsfeldolgozók is felmondják élő szerződéseiket a sertés felvásárlási árának gyors és 50 százaléknál is nagyobb emelkedése miatt. Sokfelől februárban, március elején azt lehetett hallani, hogy tömegesen számolják fel a sertéságazatot a kisebb-közepes gazdaságok, mert nem tudnak lépést tartani a költségek elszabadulásával. Közben viszont – mint azt az Agrárközgazdasági Kutatóintézet is megerősítette nemrég – a vágóhídi szerződéses árak az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatoknál átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest. Most sokan épp ellenkező trendre: a sertéspiac élénkülésére számítanak itthon.

Lefelé húzza magával a trendet

A világpiaci trendekre most hatással van, hogy a kínálati hiány miatt megugrott a sertéshús iránti kínai kereslet. A sertéshústermelés ott közel harmadával csökkent 2020-ban, az import csaknem megnégyszereződött, és részesedésük a globális kereskedelemben meghaladta a 40 százalékot. A termelők a nagyon magas kínai árak miatt növelték a kibocsátást. Ám idővel a tavaly még éves szinten 20 százalékos növekedéssel kecsegtető bővülés megtorpant, az árak estek, és a kereskedelem volumene csökkent. Kína 2021 nyarára visszaépítette a sertéspestisben korábban elveszített állománynagyságot, ezért a vásárlásai nyárra drasztikusan estek. Később az elszabaduló takarmányárak és a bővülő kereslet ott is rontott a sertéstartási kedven, ahogy Európában is.

Idén az előrejelzések szerint a kínai sertéshús-import további 20 százalékkal csökken, és ezzel magával húzza lefelé a globális kereskedelmet is. Az árakat nyilván az is mérsékeli, hogy a kibocsátás stabilan nő: idén meghaladja majd a 110 millió tonnát, aminél csak a 2018-as 111 millió tonnás globális termelés volt több az utóbbi 6 évben.

Sertéshústermelés – A legnagyobb kibocsátók 1000 tonnában
Sertéshústermelés – A legnagyobb kibocsátók 1000 tonnában

Az EU kínai exportja nőhet

Bár más húspiacokon némi növekedés várható, az nem fogja ellensúlyozni a kínai import hanyatlásával járó kiesést. Az Európai Unió, Kína vezető sertéshús-beszállítója arra számít, hogy a sertéshús exportja 5 százalékkal 4,8 millió tonnára csökken idén. Az uniós exportőrök részben az Egyesült Királyságban tapasztalható erősebb keresletben bíznak, ahová akár 7 százalékkal több árut vihetnek idén. Ugyancsak visszaesésre számít a világ legnagyobb sertéshústermelője, az USA, amelynek exportja tavaly is 6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Észt dilemma: az oroszok már az élelmiszerrel is fenyegetőznek

Csak egy példa arra, milyen szélsőséges kilátásokat szül a mostani helyzet: Észtország azt fontolgatja, hogy bölcsebb lenne az összes sertést levágni, és konzervnek feldolgozni. Raido Allsaar, az észt Magede OU sertéscég vezetője szerint a takarmánygabona ára akkorát emelkedett az elmúlt hónapokban, hogy már problémás a sertéstartás. Majd az oroszok Ukrajna elleni inváziója is lökött még 30-40 százalékot az árakon. Ráadásul az oroszok már fenyegetőznek is. Korábbi kormányfőjük egyenesen „néma, de erőteljes fegyver”-nek nevezi a gabonát, ami az oroszok hatalmát biztosítja több ország élelmezésbiztonsága felett… Más észt szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek: „a sertéstartást mint stratégiai iparágat támogatni kell, mert ha eltűnik, többé nem állítható helyre”.