fbpx

Nyakunkon az idő(járás), ideje váltani a talajművelésben!

Írta: Agrárágazat-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 09. -Hirdetés

Az elmúlt negyven év klíma-előrejelzései kezdenek beérni. Az utóbbi években az extremitások felerősödtek: a nagy meleggel járó szárazságot a hirtelen és nagy mennyiségű csapadék követi. Nagyon sok termelőnek időszerű átgondolni a vetésforgót és a talajművelési technológiát!

A stabil termés létfontosságú

A talajművelés vagy éppen nem művelés nagyon terítéken van. Sokan úgy gondolják, hogy a talajból akkor nem veszítenek nedvességet, ha nem lesz művelve. Csak direktvetés és aratás, közte meg némi növényvédelem. Szerencsénkre a Horsch család már a 60-as évektől próbálkozik a minimális talajműveléssel, így látjuk, hol vannak a nehézségek, és mit kell tenni azért, hogy a terméseket stabilizálni tudjuk.

A jelenlegi helyzetben megint egy olyan évet zárunk, amikor világviszonylatban nincs túltermelés. Hamarosan az európai politika is meg fogja érteni, hogy a terméseket maximalizálni kell azért, hogy az egyre növekvő lakosságot élelemmel elláthassuk. (Természetesen amennyiben a Föld lakosságának nagy hányadát így vagy úgy elteszik láb alól, akkor nincs gond a terméscsökkenésekkel…) A termések stabilizálására egyfelől a talajban vízre van szükség, másfelől tápanyagra. A növényvédelem hab a tortán. A talajban csak úgy lesz nedvesség, ha a lehullott csapadékot minél nagyobb mennyiségben helyben tudjuk tartani.

Az aratás után érdemes elgondolkodni

Mit is csináljunk? Ultrasekély tarlóhántást, vagy otthagyjuk a tarlót? Amennyiben rövid tarlót vágtunk, úgy szükséges a tarlóhántás. Aki elindult már a NoTill irányába, annak minél nagyobb a tarló, annál jobb, mert így tart meg nedvességet a talajban.

Akik még a talajművelés mellett döntöttek, ott az árvakeléssel kell majd valamit kezdeni, és minél korábban! A klímaváltozással azt látni, hogy amikor a csapadék megjön, akkor nagy intenzitású.

Ultrasekély tarlóművelés Cultro 9 TC-vel

A talajművelésnél is érdemes elgondolkodni, hogy az árvakelés bedolgozásánál egyből a mély alapművelést végezzük el. Ezt a Tiger AS kultivátorral tökéletesen el tudjuk végezni. A Tiger AS-re különböző kapaelemeket tudunk szerelni. Amikor kevés a szármaradvány a felszínen, akkor az LD kapát használjuk. A keskeny kapa mélyen járatva lazít, nagyon kevés földet mozgat a felszín irányába, így száraz körülmények között sem rögöl fel.

A Tiger AS szűk, 23 cm-es kapaosztásával igen intenzíven mozgatja a talajt, az LD kapákkal kevés keveréssel, a MulchMix kaparendszerrel pedig a nagy mennyiségű szármaradványt is nagyon jól bekeveri. Egy gép, ami a kopó alkatrészek cseréjével sokoldalúbb tud lenni. Repce-, napraforgótarlón egy késhengerrel végzett tarlóhántás után a Tiger AS, LD kapákkal akár 35 cm mély lazítással egy menetben magágyat képes készíteni. Nagy mennyiségű szármaradvány vagy zöldítés borítja a talajfelszínt, a MulchMix kaparendszerrel nagyon jó minőségben be lehet keverni a talajba.

Alapművelés és vetés egy menetben Tiger 4 AS és TigerDrill-lel

A Tiger kapamező után egyengető tárcsasort találunk, amivel a gumikerekes henger előtt egyenletes felszínt tudunk varázsolni.

Alapművelés egy menetben Tiger 4 AS, SD hengerekkel

A gumikerék és SD henger kombináció minden körülmény között megállja a helyét. Nagyon laza, homokos talajokon vagy változó talajszerkezet mellett a gumikerekes henger a gépet megtartja, nem süllyed el, az SD henger meg a rögöket darabolja, és időjárásálló talajfelszínt hagy maga mögött. Az SD henger, amint összetömöríti a felszínt, egy intenzív eső után, ez nem iszaposodik el, hanem a vizet a mélybe vezeti, így a nagyobb mennyiségű csapadékot képes bevenni a föld. Azáltal, hogy a csapadékot a földbe vezeti, a felszíne korábban művelhető.

Takarónövény-bedolgozás Tiger 4 AS-szel

A Tigerrel az alapműveléssel egy menetben lehet zöldítő növényt, illetve alapműtrágyát is kijuttatni. A takarónövények intelligens használata a talaj egészségét támogatja, így egészségesebb növényeket is tudunk termelni! A természettel való együttélés egyik első és egyben legegyszerűbb lépése, ha minden termelő minden parcellája mellé minden évben ültet egy csemetét!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch