fbpx

Itthon soha nem került termesztésbe génmódosított növény

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 08.

Magyarországon soha nem került termesztésbe géntechnológiával módosított növény – a szaktárca kiemelten fontosnak tartja hazánk biológiai sokfélesége, a hagyományos kultúrnövényeink és haszonállataink, mint nemzeti örökségeink megőrzését.

Őszi, mezőgazdasági munkák
Hazánkban nem kerül termesztésbe géntechnológiával módosított növény (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Egyértelmű cél

Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán fogalmazta meg az illetékes tárca célját, miszerint hazánkban az állatok GMO-mentes takarmányozásától kezdve, a feldolgozáson keresztül a késztermékig csak GMO-mentes termékek kerülhetnek a boltok polcaira, a fogyasztók asztalára.

A GMO-mentes termelésből származó növényi alapanyagok, az ilyen takarmánnyal etetett állatok húsa, teje, tojása és a belőlük készült élelmiszerek, valamint a méz mind – mind részei a GMO-mentes jelöléssel ellátható termékek sorának.

Juhnyáj
A védjeggyel ellátott állati eredetű termék azt jelenti, hogy az adott állat GMO-mentes takarmányt fogyasztott (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Az Agrárminisztérium védjegye

A „GMO-mentes termelésből” szöveggel ellátott állati eredetű termék azt jelenti, hogy az adott állat GMO-mentes takarmányt fogyasztott. Növényi eredetű termékek esetében a jelölés pedig azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz GMO-t. Növényi összetevők esetében akkor alkalmazható a jelölés, ha az adott növény géntechnológiával módosított változatát élelmiszerként vagy takarmányként engedélyezték az Unióban, de a jelölt élelmiszer nem tartalmazza az adott GM-növény semmilyen származékát.

A megjelölt termékek garanciát jelentenek a fogyasztóknak, hiszen a teljes termelési folyamat szigorú ellenőrzésen megy keresztül, amit egy Tanúsító Szervezet biztosít.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc