fbpx

Öröm és sietség: Európában máris sokan átálltak a szójára

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 24.

A szójabab termesztése 2021-ben szinte minden EU-tagállamban tovább bővült. Most a nagy kérdés, lesz-e elég vetőmag a mi térségünkben…

 

Sok helyütt 10 százalék gyarapodás

Az EU Bizottsága szerint a szójabab termesztése az EU 27 tagállamában bő kétszeresére nőtt az elmúlt 10 évben. Idén még többen vetettek: a 960 ezer hektár körüli mérték 2 százalékos növekedést jelent. Ennek több mint negyede negyede Olaszországban található (286 ezer ha), és ott az egyik legnagyobb, 11 százalékos a növekedés is. Szlovákiában közel 12 százalékos a gyarapodás 57 ezer ha-ra, Ausztriában 10 százalékos a növekedés 76 ezer ha-ra. A németországi hüvelyesnövény-termőterület 36 ezer ha-ra nőtt (+9%). Ennél jóval kisebb mértékben nőtt a román gazdálkodók szójatermesztési kedve. Igaz viszont, hogy ott hatalmas részt hasít ki a szántó-tortából: 160 ezer hektárjával ők a harmadik legnagyobb szójatermesztők az EU-ban (a második 172 ezer hektárral) Franciaország).

 

szója fajtabemutató
Szója-fajtabemutató Somogy megyében. Egyre többen vetik, de lesz-e elég vetőmag…?

 

A termésátlagok is nőttek

Az Agrárpiaci Információs Kft. szerint a szójababtermés így várhatóan nagyobb lesz a termőterületek bővülése miatt számos EU-országban. Németországban, ahol csak 2016 óta takarítanak be jelentős mennyiségű szóját, az EU Bizottsága bő 100 ezer tonnára számít, ami kétszeres növekedés az elmúlt 5 évben. Romániában lesz a legnagyobb termelésnövekedés: + 20%, 384 ezer tonna. Franciaországban a vetésterület csökkenése ellenére 11, Ausztriában 10, Németországban 7 százalékos betakarítási többlet várható.

 

Jó hír, de vetőmaghiány is jöhet

A szója-vetésterület és a hozamnövekedés minden szempontból jó hír Európában. Egyrészt a kétes minőségű, GM-szóják importjának az ellensúlyozása miatt. Másrészt azért, mert a szója sok előnnyel illeszthető a vetésforgóba: lazítja a talajt, természetes nitrogént köt meg, és ellensúlyozhatja más, az energia- s inputáraknak kitett növények veszteségét.

A növekedés ugyanakkor idén meglepetéseket is okozhat – konkrétan vetőmaghiányt a megnövekedett érdeklődés miatt. Érdemes most korán dönteni a vetésforgóról!

(Lásd a témáról átfogó körképünket az Agrárágazat decemberi számában!)