fbpx

Nem igaz, hogy összeomlott a GMO-mentes szója bázisa

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 25.

…pedig ez terjedt el egy nyugat-európai agrárszervezet jelentései alapján.

Vita a háború miatt

Az európai fenntartható szójatermesztés szószólója, a Donau Soja közleményben kényszerült cáfolni azokat a híreszteléseket, amik szerint az Ukrajna elleni orosz háború jelentősen akadályozza a GMO-mentes nyersanyagok beszerzését. A polémia tavasszal bontakozott ki, amikor az oroszok pusztító inváziója miatt a Deutscher Raiffeisenverband (DRV) azt jelentette, hogy a GMO-mentes nyersanyagok beszerzési bázisa összeomlott. Később hozzátették, hogy a GMO-mentes termékkínálat fenntartása a teljes piac számára hosszabb távon már nem reális.

szója
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Mindenkinek árt a pletyka

A Donau Soja vezetése éles hangon bírálta a híresztelést, mert az szerintük az európai vásárlóknak és az ukrán termelőknek is árt. Rámutattak, hogy napról napra egyre nagyobb mennyiségű mezőgazdasági áru érkezik Ukrajnából az EU-ba szárazföldön és vízen. A szójaimport 55%-át már szárazföldön exportálták. Sőt, az ukrán gazdák éppen ezekben a napokban vetnek minden eddiginél több Donau Soja minősítésű szóját. A következő betakarításig minőségben és mennyiségben elegendő szójadara áll rendelkezésre Európában, és az idei vetésterület a tavalyi évhez képest 10-15 %-kal nagyobb lesz.

Közben a Donau Soja illetékesei a FeedNavigator című szakportálon aláhúzták, hogy a vezető európai szójafeldolgozók egyáltalán nem aggódnak a GMO-mentes nyersanyagkészlet miatt. Mint írták, a szójafeldolgozók – például a németországi ADM, az ausztriai BAG, a magyarországi Vandamme, az olaszországi Cereal Docks és az Ukrajnai ATK – mind megerősítették, hogy elegendő nyersanyagkészlettel rendelkeznek. Így ha lennének is fennakadások Ukrajnában a betakarítás után – ami nem valószínű –, akkor is lesz elegendő GMO-mentes alapanyag.

Bizonytalanságok

De aztán a DRV is válaszolt, és arról írt, hogy a jelek szerint a globális GMO-mentes szójakínálat nem fogja kielégíteni a 2022-es év második felének keresletét. A korlátozott logisztika és a bizonytalan gázellátás mellett a brazil termelők földműveléshez kapcsolódó hozzáállása is romlik a GMO-mentes szója esetében. Említik még az Európában és Indiában fellépő szárazságot, amihez még társul, hogy India hazai kereslete eközben még nő is.

(forrás: Magyar Szója)