fbpx

Fazekas Sándor: az aktív vidékpolitikának fontos eleme az ipar fejlesztése

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 02.

Fazekas Sándor: az aktív vidékpolitikának fontos eleme az ipar fejlesztéseTúrkeve, 2014. április 1., kedd (MTI) – Fontos, hogy az ország nagy agrárhagyományokkal rendelkező részei se maradjanak ki az újraiparosításból, hiszen a mezőgazdaság mellett az ipar fejlesztése is meghatározó része az aktív vidékpolitikának – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Ábrahám és Társa. Kft. új üzemcsarnokának átadásán kedden Túrkevén.

Mint mondta, 2010 előtt „nagy és értékes ipari kapacitások mentek veszendőbe” Magyarországon, az elmúlt négy évben azonban „jelentős lépést tettünk azon az úton, amely hazánkat Európa legiparosodottabb államai közé emeli”.

A zömmel a legnagyobb német autómárkák visszapillantó-tükreinek, pótféklámpáinak, irányjelzőinek gyártásával foglalkozó Ábrahám és Társa. Kft.-ről szólva kiemelte, hogy a tisztán magyar tulajdonú családi vállalkozás mára nemcsak Túrkeve, de a Nagykunság egyik legjelentősebb ipari foglalkoztatójává nőtte ki magát, alig több mint egy évtized alatt.

Rámutatott: a társaság világszínvonalon termel, a legnevesebb autógyárak beszállítója, ami szervezettségének, magas technológiai nívójának és versenyképességének bizonyítéka. Ám ahogyan az Ábrahám és Társa Kft. látványos eredményeihez szükség volt befektetőbarát környezetre, úgy a magyar vidék iparának megújulásához is elengedhetetlen az ilyen és ehhez hasonló beruházások támogatása – mondta Fazekas Sándor.

Közölte: az egy év alatt, mintegy 400 millió forintból felépült új túrkevei üzemcsarnok megvalósítását „a nemzeti ügyek kormánya” 143 millió forinttal támogatta. A bővítés 63 új munkahelyet is teremtett a Szolnok megyei kisvárosban és annak vonzáskörzetében.

Az eseményen Ábrahám Károly cégtulajdonos a vállalkozás egyik legnagyobb sikerének nevezte, hogy a válság idején, nehéz piaci viszonyok között is képes volt gyarapodni. Felidézte: a társaság jogelődje 2001-ben mindössze három fővel, családi vállalkozásként indult, míg jelenleg már több mint 300 embernek adnak munkát.

Bruttó árbevételük 2013-ban 26 millió euró volt, ez évre pedig 30 millió eurót meghaladó árbevételt terveznek. Termékeik 80 százalékát belföldön, 20 százalékát külföldön – elsősorban a német, a spanyol és a kínai piacon – értékesítik.

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt: a 3600 négyzetméter alapterületű üzemcsarnokba korszerű műanyagfröccsöntő-berendezéseiket telepítik. Jelezte: múlt év végén termékpalettájuk is bővült: porszívó-alkatrészek gyártásába kezdtek az Electrolux megrendelésére. A fejlesztések következő állomása pedig egy méréstechnikai laboratórium kialakítása lesz, amely ez év őszére készülhet el – mondta.

MTI 2014. április 1.