fbpx

Többoldalú támogatás a sertéstartóknak

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 25.

A hazai sertéságazat támogatása a cél, ezért a hazai kiskereskedelmi láncok (a CBA, a COOP és a REÁL) is a magyar termelésből származó friss sertéshúst kínálnak üzleteikben ezentúl – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A hét elején pedig a külföldi termékek minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el a szaktárca.

Sertéscomb
Hatósági áras sertéscomb (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Több fronton küzdünk a kialakult gazdasági helyzet ellen

A takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi kihívások elé állítják a sertéstartókat.

A helyzetet több módon is kezeli a minisztérium; korábban már említettük a 4 milliárd forint összegű rendkívüli kompenzációt, mely a tervek szerin közel 20.000 forint, egyszeri támogatást biztosít kocánként a sertéstartóknak.

Az unióban elsőként lett létrehozva a krízisbiztosítási rendszer, valamint 100%-os kamat- és költségtámogatást kaphatnak a sertéstartó gazdák hiteleikhez.

A hazai termelésből származó sertéshús nem csak kiváló minőségű, de garantáltan megbízható is

Az Agrárminisztérium és az áruházláncok közös célja pedig, hogy a fogyasztók számára mindenkor jó minőségű és megbízható árut biztosítsanak – jelentette ki a miniszter. A hazai termelésből származó sertéshús nem csak kiváló minőségű, de a szigorú állategészségügyi és higiéniai hatósági ellenőrzések nyomán garantáltan megbízható is.

A rövidebb ellátási láncok kedvezőbb, kisebb környezeti hatással bírnak, a fogyasztók, a termelés és az értékesítés közös érdeke, hogy a mezőgazdaság és a kereskedelem egyre kisebb lábnyomot hagyjon maga után; a hazai termék fogyasztásával ezen sokat segíthetünk.

A hazai élelmiszer üzletláncok döntése is ebbe a folyamatba illeszkedik, de Európa számos országában találhatunk hasonló példákat.

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is fontos, hogy a hazai termelők megtalálják a számításaikat. A magyar termékek vásárlásával és fogyasztásával közvetlenül is támogatjuk a magyar gazdákat, egyben hozzájárulunk a hazai agrárgazdaság stabilitásának megtartásához – irányította a figyelmet a fő célra a miniszter.

A magyar sertéshús értékesítési lehetőségeinek bővítése érdekében az Agrármarketing Centrum valósít meg sertéshús népszerűsítő kampányt, amire idén mintegy 200 millió forintot fordít.

Diagram a sertéshús fogyasztásának alakulásáról
Sertéshúsfogyasztás Magyarországon, éves bontásban (Infografika: MTI)

Az ellenőrzés tárgya: a sertéshústermékek, fókuszálva a származási hely feltüntetésére

A külföldi termékek minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló, országos célellenőrzést rendelt el az illetékes szaktárca. Az akció célja a magyar fogyasztók védelme és a nehéz helyzetbe került sertéságazat támogatása – az agrárminisztérium tájékoztatása szerint.

Az ellenőrzéssorozat hatékonyan kiegészíti a fenti bekezdésben felsorolt, az ágazatot segítő kormányzati intézkedéseket.

A miniszter elmondása szerint több országból érkezik nagy mennyiségben, például Spanyolországból a korábbiaknál jelentősen alacsonyabb áron sertéshús Magyarországra. A jelentős áresés felvethet minőségi kérdéseket, valamint a csalárd hamisítási gyakorlatának lehetőségét. Így – a hazai sertéságazat védelme érdekében – 2022. február közepétől többszintű ellenőrzéssorozat indul a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek bevonásával.

Az akció egyik fő területe a sertéshústermékek országos ellenőrzése, fókuszálva a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomonkövethetőségre. A vizsgálat során a hatósági szakemberek ellenőrzik majd az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik.

Ágazati információk alapján felmerült a „vizezett” húsok magyarországi behozatalának lehetősége is, ami – a fogyasztók megtévesztése mellett – további, akár 30%-os árcsökkenést is eredményezhet. Ennek kiszűrésére a Nébih haladéktalanul megkezdte az első magyarországi tárolási helyként bejegyzett nagykereskedések fokozott átvilágítását, mintavételekkel kombinált ellenőrzését. A Nébih laboratóriumaiban a termékeken víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzést, Salmonella és mikrobaszám vizsgálatot végeznek majd.

A hazai sertésállomány, diagram
Sertésállomány Magyarországon, éves bontásban (Infografika: MTI)

Forrás: AM/Sajtóiroda

Összeállította: Barna Ferenc