fbpx

Mindennapjainkban gyakran alkalmazzuk a stimulációt

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 26.

Stimulálni márpedig kell! – kezdte előadását Takács József, a Malagrow Kft. értékesítési vezetője a „VI. Pest megyei Szakmai Nap a Tápanyag-gazdálkodásról” című rendezvényen. Emberközeli példákkal, közérthetően hívta fel a szakember lényegretörő előadásában a figyelmet a biostimulátorokra, azok alkalmazhatóságára.

Alma
Mezőgazdaság a növénytermesztésben is alkalmaz élettani hatású anyagokat (Fotó: Malagrow Kft.)

Sokan használják, de nem mindig hatékonyan

Különböző módszerekkel emeljük saját teljesítményünket. Egy egyszerű tea, vagy kávé – ezek olyan növényi kivonatok, amik a mi életfolyamatainkat stimulálják.

Ugyanezen elven használjuk a növénytermesztésben alkalmazható élettani hatású anyagokat. Egyelőre sokan csak használják, de nem mindig hatékonyan, ezért a belé vetett hit még nem mindenhol elég magas.

Ne stimuláljunk, amikor nincs mit! Nagyon drága szórakozás…

Ismert élettani hatású anyagokat célzottan alkalmazva sikeresen támogathatjuk termesztett növényeinket, és emelhetjük magasabbra a termés mennyiségét, minőségét.

A valódi biostimulátorok ismert hatáson és pontosan meghatározott időzítésen alapulnak, alkalmazásukkal hatékonyan növelhető a termés mennyisége és minősége.

Fontos ismernünk a termesztett növényt, és a környezetet, hogy meg tudjuk határozni, mikor érdemes biostimulátort alkalmazni. A vegetatív és reproduktív stádiumokban is megvannak azok a pontok, ahol érdemes bevetni ezeket a készítményeket. Ilyenek például a gyökérképződés, a sejtosztódás, illetve a termékenyülés vagy a kötés szakasza.

Mindezt felülírhatja egy-egy vártalan hatás, stresszhelyzet, mikor a növény túlélését jelentheti a helyesen megválasztott készítmény alkalmazása.

A rosszul időzített stimulálás nem feltétlen hoz terméstöbbletet, lehet, hogy a növényünk csak „zöldebb” lesz, de ezt elérhettük volna egy lényegesen olcsóbb lombtrágyával is, amik közt szintén óriási különbség van! Ha eldöntöttük, hogy nem stimulálunk, hanem lombtrágyázunk, akkor is sok szempontra kell figyelni.

Változik a piaci igény

Az európai piacok egyre inkább azokat a termékeket keresik, amik a tömeg helyett inkább minőségtudatosan lettek előállítva.

Ennek a gazdálkodási iránynak meghatározó eleme a vegyszermentes, környezetkímélő módon alkalmazható biostimulátor.

A Malagrow Demo Megfigyelési Rendszer a növényélettanon és ismert hatású, célzottan fejlesztett termékeken alapul. Helyben, a gazdáknál mutatja be a helyes biostimuláció – minden esetben megtérülő – hatását.

Az előadás teljes anyaga elérhető a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete honlapján.

Forrás: Dr. Takács József/előadás
Összeállította: Barna Ferenc