fbpx

Ilyen a világ rovarperspektívából

Írta: - 2022 március 31.

Egy egyedülálló, interaktív kiállítással hívja fel a figyelmet a méhek és más beporzók, egyéb hasznos rovarok globális pusztulásának beláthatatlan következményeire – csatlakozott a Magyar Természettudományi Múzeum a „Tehetsz méh többet!” kampányhoz.

Hasznos beporzó, méh
A bizonyos rovarok munkája nélkülözhetetlen (Fotó: „Tehetsz méh többet!”)

A kiállítótérben rovarszemszögből ismerhetik majd meg a látogatók a beporzók pótolhatatlan szerepét

Európában egyedülálló módon, elsősorban az iskolás korosztályt célozzák meg a kiállítással a múzeum munkatársai és a kampány szervezői, hogy a fiatalok akár biológiaóra keretében ellátogatva ismerkedjenek meg a méhek és más beporzók munkájával és a mézfogyasztás jótékony hatásaival.

Ez az első interaktív tárlat egy országos hatókörű intézményben, amely ekkora alapterületen, rovarperspektívában, és kifejezetten a fiatalokra fókuszálva mutatja be a méhek szerepét az életünkben. A mintegy kétszáz négyzetméteres kiállítási területet a „Tehetsz méh többet!” program szakmai csapata rendezi be a múzeum támogatásával, a világ vezető filmes látványtervezőinek a segítségével.

A múzeum évről-évre programokkal várja az érdeklődőket a Beporzók napján

Már korábban is teret adott az intézmény a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen rovaroknak és munkájukról, hasznosságukról szóló kiállításoknak.

„Olyan tárlat létrehozását tűztük célul, amely a legmodernebb vizuális eszközök segítségével a mai tizenéves korosztály érdeklődését is fel tudja kelteni a téma iránt. Ezért a koncepcióról és a látványvilágról szakmai egyeztetéseket folytattunk a kanadai Ontario Science Centre-rel, amely külföldön élen jár a tudományos ismeretterjesztésben” – mondja Bernert Zsolt, a Magyar Természettudomány Múzeum főigazgatója.

A múzeum a Kárpát-medence legnagyobb természetrajzi és embertani gyűjteménye, gyűjti, kutatja és bemutatja a biológiai sokféleség, a földtani örökség és a történeti embertan tárgyi emlékeit.

A kampány alapítói és támogatói a Takarékbank, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrármarketing Centrum.

Méhek
A növények kétharmada igényli a rovarok munkáját (Fotó: „Tehetsz méh többet!”)

A beporzók pusztulása felbecsülhetetlen károkat okoz, elsősorban az agráriumban

A méhek és más beporzók pótolhatatlan szerepet töltenek be a mezőgazdaságban és az ökoszisztémában, számítások szerint világszinten több mint 200 milliárd dollárra tehető évente a munkájuk értéke.

Csak az Egyesült Államok élelmiszer-termelését évente 15 milliárd dolláros kár érné, ha a méhek eltűnnének. Néhány évvel ezelőtt Kalifornia egyes részein, ahol nincs elegendő méh a termés beporzásához, messziről kellett odatelepíteni méheket, a gazdáknak például egy mandulaültetvényen méhcsaládonként 250 dollárt kellett fizetniük a méhésznek.

Nem szabad megfeledkezni a többi beporzóról sem – hívják fel a figyelmet a problémára a szakemberek –, ugyanis rengeteg olyan növény van, amelyet a mézelő méhek nem tudnak beporozni. Világszerte húszezer ilyen beporzó faj él, a számuk folyamatosan csökken, de a mézelő méhekkel ellentétben jelen tudásunk szerint őket nem lehet szaporítani, és idővel ki fognak halni.

„Sokan még nem hiszik el, de ennek beláthatatlan következményei lesznek, ugyanis a Földön található összes növény kétharmada igényli a rovarok munkáját” – mondta Bross Péter , az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Forrás: Pressinform Public Relations
Összeállította: Barna Ferenc