fbpx

Ekkora a tököm, köszi Malagrow

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 06.

Két hazai és egy szerbiai versenyen is az első helyen végzett, a nagykikindai – közel négy évtizedes múltra visszatekintő – megmérettetésen második lett Kókai Tibor őstermelő 527 kg-os óriástökje.

 

Óriástök és termelőjeÓriási eredmény Malagrow technológiával (Fotó: Kókai Tibor)

A szakszerű támogatás eredménye

Kókai Tibor három éve kötelezte el magát egy ritka hobbi mellett, ez pedig az óriástökök termesztése. A tápiószentmártoni őstermelő kettő évvel ezelőtt kereste fel Major Zoltánt, a Malagrow menedzserét, aki azóta is segíti a munkáját.

Az együttműködés eredménye az első évben egy 80 kg-os tök lett, melyet a második évben már egy 378 kg-os követett.

Csúcs az idei év

Az idei termelést teljes szakmai támogatással kezdte a tökös gazda. A vegetációnak megfelelő, komplett technológia eredménye mindenkit megdöbbentett. Az egyedi kertészetben a legnagyobb tök elérte a 630 kg-ot, de sajnos egy apró sérülés miatt versenyzésre alkalmatlan volt. A második legnagyobbal, egy 527 kg-os, ép tökkel indult a hivatalos megmérettetésekre a tápiószentmártoni őstermelő.

Ez az óriástök is elégnek bizonyult ahhoz, hogy két hazai és egy szerbiai versenyen is az első helyen végezzen. A nagykikindai, közel négy évtizedes múltra visszatekintő megmérettetésen szorult csak a második helyre az egyedi termés.

 

ÓriástökA Kókai Tibor őstermelő és Major Zoltán a Malagrow képviseletében (Fotó: Kókai Tibor)

Mi az óriástök titka?

Az alkalmazott technológiát a Malagrow Kft. munkatársai, Major Zoltán és Deme János állította össze:

  • A kezdeti gyökérnövelésre Radifarm biostimulátor került kicsepegtetésre 10-12 naponta, 0,2%-os koncentrációban. A kezelés célja a minél nagyobb gyökértömeg és minél aktívabb gyökérrendszer „felépítése” volt, hiszen a gyökérzetnek egy igen komoly növekedési erejű növényt kellett rendkívül sok vízzel és tápanyaggal ellátnia.
  • A jól felépített gyökérzet megőrzését és fenntartását a Viva huminsavakat, poliszacharidokat és vitaminokat tartalmazó komplex biostimulátor segítette, amelyet a nevelés során hetente 0,1-0,2%-os koncentrációban juttattak ki.
  • A vegetáció elején kiegyenlített öntözőműtrágyával dolgoztak, amely ebben az esetben a Master 20.20.20+ME-s volt, majd ezt váltotta fel a vegetáció végéhez közeledve a káliumtúlsúlyos összetételű Master 3.11.38.+4+ME.
  • Mivel a nevelés során rendkívül fontos volt a megfelelő és jól működő lombozat kinevelése és fenntartása is, ezért erre a célra a már jól bevált Megafol + Kendal + Plantafol kombinációt alkalmazták.
  • A virágzás időszakában az esszenciálisnak mondható bór pótlását a Boroplus folyékony mikroelem-készítmény biztosította. A termésnövelést, óriástökök nevelésében a legfontosabbnak számító feladatot pedig a Benefit PZ és a MC Cream biostimulátor kombinációval valósították meg. A két készítmény ezúttal is kiválóan működött, ezt elsősorban a termények mérete igazolta.
  • A vegetáció végén komoly hangsúlyt kellett fektetni a kalcium pótlására is, amihez Calbit C-t alkalmaztak, amelyet heti rendszerességgel, 0,4%-os koncentrációban juttattak ki a lombra.

 

Óriástök és termelőjeDíjnyertes tök magyar gazda kertjéből (Fotó: Kókai Tibor)

A fentieken kívül természetesen még számtalan apró kis fortélyra is szükség volt az óriástökök termesztésénél, melyek Kókai Tibor tarsolyában maradnak egyelőre.

 

Forrás: Malagrow