fbpx

Agrár Szakma Sztár fesztivál a Hungexpón

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 16.

Egy-egy verseny, szakmai megmérettetés mind jobb teljesítményre ösztönöz. A mostani verseny emellett világos üzenetet is hordoz: szerethető hivatásra lehet lelni az agráriumban, mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az idén első alkalommal megrendezett Agrár Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

bála

Az ágazatban nemzedékváltás szükséges, az aranytartalék az ifjúság. A fesztivál ennek jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát, amikor a sikerre vezető nemes versenyre biztat. Esélyt ad arra, hogy bizonyítsa rátermettségét a tanuló ifjúság. Aki jól kamatoztatja az itt szerzett tapasztalatot, az életben is megtalálja a számítását, mondta Farkas Sándor.

Jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak, adta hírül az AM Sajtóiroda. Fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció jelentősen átalakítja az ágazat emberi erőforrás igényét, a 21. század a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Győrffy Balázs, a rendezvényt szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy a látogatók láthatják, saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásóból és kapából áll, nem letűnőben lévő rozsdás, sáros életforma, hanem folyamatosan modernizálódó, ígéretes, izgalmas életpálya-lehetőség.

A 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében 9, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében 14 szakképesítés szerint versenyeznek a tanulók. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntők első fordulóit 17 iskolában tartották. A döntőbe jutottak a szakmájuk legjobbjai lettek Magyarországon.