Agrár Szakma Sztár fesztivál a Hungexpón

Egy-egy verseny, szakmai megmérettetés mind jobb teljesítményre ösztönöz. A mostani verseny emellett világos üzenetet is hordoz: szerethető hivatásra lehet lelni az agráriumban, mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az idén első alkalommal megrendezett Agrár Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

Az ágazatban nemzedékváltás szükséges, az aranytartalék az ifjúság. A fesztivál ennek jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát, amikor a sikerre vezető nemes versenyre biztat. Esélyt ad arra, hogy bizonyítsa rátermettségét a tanuló ifjúság. Aki jól kamatoztatja az itt szerzett tapasztalatot, az életben is megtalálja a számítását, mondta Farkas Sándor.

Jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak, adta hírül az AM Sajtóiroda. Fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció jelentősen átalakítja az ágazat emberi erőforrás igényét, a 21. század a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Győrffy Balázs, a rendezvényt szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy a látogatók láthatják, saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásóból és kapából áll, nem letűnőben lévő rozsdás, sáros életforma, hanem folyamatosan modernizálódó, ígéretes, izgalmas életpálya-lehetőség.

A 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében 9, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében 14 szakképesítés szerint versenyeznek a tanulók. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntők első fordulóit 17 iskolában tartották. A döntőbe jutottak a szakmájuk legjobbjai lettek Magyarországon.

agrárium agrárképzés digitalizáció hungexpo precíziós gazdálkodás