fbpx

Thaiföldre indulnának a magyar disznók (is)?

Írta: Sándor Ildikó - 2019 augusztus 23.

A sertéspestis járvány átírná a magyar exportlehetőségeket. Erre a lehetőségre is fel kell készülnie a piacnak, ennek érdekében már zajlanak a kereskedelmi egyezkedések.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői. Ez azért fontos a magyar exportőröknek, mert egy járvány esetén, a thai hatóságok csak a fertőzött régióból tiltanák meg a szállítást, nem automatikusan az egész ország területéről. Bangkok 2018 decemberében, a madárinfluenza idején, a baromfihús exportjánál már megadta ezt a könnyítést, köszönhetően a szigorú magyar állategészségügyi intézkedéseknek.

Jelenleg Magyarország nem szállíthat sertéshúst Thaiföldre, az oda irányuló évi 4,5 millió dolláros élelmiszerexportunk 73%-át a liba-és kacsamáj adja. Pozitív döntés esetén a magyar sertéságazatnak egy több tízmilliárd forintos piac nyílhat Délkelet-Ázsiában. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Thaiföldön közel 200 ezer gazda, évente 18 millió sertést tenyészt, 3,3 milliárd dollár értékben, ennek ellenére lenne kereslet a jó minőségű, GMO-mentes magyar sertéshúsra, kiváltképp a prémium minőségű mangalicára.