fbpx

Bürokrácia csökkentéssel a kártevők ellen

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 06.

Az Egyesült Királyság enyhíteni fog a génszerkesztés kapcsán hatályban lévő jogszabályi kereteken. Nagyobb teret kívánnak adni a tudományos munkának és a kutatóknak, hogy új, a kártevők kapcsán ellenállóbb, a klímaváltozást jobban bíró, táplálóbb és jobb termésátlagú növényeket állítsanak elő.

 

KalászosokCél, hogy a mezőgazdaság számára olyan fajtákat állítsanak elő, melyek ellenállóbbak a kártevőkkel szemben (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A bejelentést aggodalommal fogadta több, elsősorban civil szervezet

Azonban a brit kormány fenntartja, hogy az új növényfajták segítenének, hogy a mezőgazdaságban olyan növényeket termesszenek, melyek ellenállóbban, így kevesebb növényvédő szert kellene alkalmazni, kisebb lenne a környezet kemikáliákkal történő terhelése.

„A génszerkesztett élelmiszereket csak akkor szabad forgalomba hozni, ha úgy ítélik meg, hogy nem jelentenek kockázatot az egészségre, nem vezetik félre a fogyasztókat, és nem rendelkeznek alacsonyabb tápértékkel, mint a géntechnológiával nem módosított fajták” – hívta fel a figyelmet a helyes eljárás kialakítására Helen Sang professzor, a Roslin Intézet Funkcionális Genetika és Fejlesztés Osztályának vezetője.

Az enyhítések mellett is többen kiálltak: Dale Sanders professzor, a John Innes Center igazgatója üdvözölte a szabályok tervezett változtatását. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a kísérleteknek akkor van eredménye, ha az így kifejlesztett növények piacra is kerülnek.

 

A génszerkesztés különbözik a génmódosítástól

A génszerkesztés nem egyenlő a GMO-val, ugyanis nem eredményezi más fajok DNS-ének bejuttatását. A módszer hasonló, mint ami a természetben is történik, csak a folyamat fel van gyorsítva és célzottan, szabályozott és ellenőrzött körülmények között zajlik.

A GMO-s előírásokat továbbra is alkalmazzák, az erre vonatkozó tiltásokat szem előtt tartják.

 

KalászosokA GMO előírások továbbra is hatályban vannak, azok követendőek (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

További 1,8 millió hektár földre lett volna szükség

A módszer lehetővé teszi az agrártermelők számára, hogy kihasználják a természetes szelekció és keresztezések adta változatos fajtákat. A kísérleteknek köszönhetően erre nem kell több száz évet várni, a folyamatot mesterséges környezetben, tudományos keretek között felgyorsítható.

Az elmúlt 20 évben a növénynemesítés hozzájárulása nélkül a gazdák 20%-kal kevesebb élelmiszert termeltek volna az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti, hogy további 1,8 millió hektár földet kellett volna a termelésbe bevonni, hogy az élelmiszer-szükségletek ki legyenek elégítve – állítja az Egyesült Királyság kormánya.

Nem mehetünk el az mellett, hogy a mezőgazdasági termelés említett mértékű bővítése jelentős nyersanyagforrást „pazarolt” volna el, de károsan hatott volna az ökoszisztémára, és növelte volna az üvegházhatású gázkibocsátást.

 

KalászosokTermelékenyebb fajtákkal a mezőgazdaság által okozott környezeti terhelés csökkenthető (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Első lépés a bürokrácia csökkentése

Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztériumának bejelentése szerint módosítják a génszerkesztésre vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy csökkentsék a területhez kapcsolódó engedélyezési és adminisztrációs előírásokat, ezzel megkönnyítve a kutatásokat és a fejlesztéseket.

„A génszerkesztés képes kihasználni a természet által biztosított genetikai erőforrásokat. Ez egy olyan eszköz, amely segíthet nekünk az előttünk álló legnagyobb kihívások leküzdésében az élelmezésbiztonság, az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése kapcsán” – mondta George Eustice környezetvédelmi miniszter.

 

Forrás: Foodingredients1st