Kimutatták: moziba való takarmánnyal jobban nő a malac

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 06.

Nemcsak a neveletlen mozinézők, hanem a fiatal sertések is szeretik a pattogatott – azaz magas hőfokon hevített, puffasztott – kukoricát. Sőt, elválasztáskor a különféle kezelések nagyban segítik a létfontosságú növekedési szakasz hatékony tápanyag-utánpótlását.

malac takarmány

 

Új emésztőrendszerhez új táplálék kell

Köztudott, hogy a malacok radikális takarmányváltozásnak vannak kitéve az elválasztáskor. Anyjuk folyékony, könnyen asszimilálható, fehérjékben és oldható cukorban gazdag tejéről át kell állniuk szilárd takarmányra. Ez gabonaféléket jelent, ami viszont teljesen új enzimatikus emésztőmechanizmusokat igényel az új fehérjék és keményítő lebontásához, ami aztán a növekedéshez szükséges energiát adja. Az emésztőenzimek ilyenkor nagymértékű növekedése ellenére a szoptatott sertés csak 3-4 hetes korában (amikor a hagyományos elválasztás általában megtörténik) éri el emésztési kapacitásának kétharmadát. Vagyis különleges támogatásra van szükségük az emésztőrendszerük érésének stimulálásához.

 

A hirtelen változás takarmánytagadáshoz vezetne…

A malacok elválasztás közbeni hatékony táplálása tehát elengedhetetlen a jövőbeni növekedésük és súlygyarapodásuk szempontjából. Az étrend hirtelen megváltoztatásával a malacok megtagadhatják a szilárd takarmány fogyasztását, és étvágytalanság alakulhat ki, ami a bélsejtek sorvadását eredményezi. Ezért az a jó, ha a malacokat előzetes kondicionálják gabonafélékben gazdag szilárd takarmányra. Ennek egyik jó útja az előre zselatinozott, kocsonyásított takarmány. A zselatinizálás hatására a keményítő emészthetősége javul. Másik módszer a puffasztás (nyomás alatt hevítés), ami, akárcsak a pattogatott kukorica esetében, segíti a kemény, szilárd táplálék bevitelét minden más gabonaszem esetében is. A folyamat során a keményítőszemcsékben lévő víz elpárolog, a granulátumok megduzzadnak, így a bennük lévő tápanyagok jobban hozzáférhetők az állatok számára.

 

malac takarmány

 

Zselatin, pehely – a kutatások igazolták

A zselatinizálás révén a késztermékek jobb eltarthatók, és persze ami a legfontosabb: jobb takarmányfelvételt, étvágyat eredményeznek. Kutatások szerint a korai életszakaszban akár 30 százalékkal kiegészítve a szilárd takarmányt magas szinten biztosítják az egészséges növekedést. Sőt, mindez már több is mint kutatás: a Limagrain Ingredients-nél (Hollandia) egy nyomás alatti technológiát alkalmazó főzőüzem gabonaféléket készít elő az állatok táplálására. Ott a búzaszemeket négy feldolgozási technológia (mikronizálás, gőzös pelyhesítés, tágulás és nyomás alatt történő főzés) alapján vetik össze. Kimutatták, hogy a nyomás alatti hevítés eredményeként a zselatinizált búza rendelkezik a legnagyobb ileális emészthetőséggel a szerves anyagok és a keményítő esetében. Mindezt csaknem 200 malaccal végzett kísérletük is igazolja 2016-ból, míg a legújabb tudományos bizonyítékot 2020-ban a Limagrain és a franciaországi Clermont-Ferrandi Egyetem prezentálta.