fbpx

Hogyan óvjuk a napraforgót a virágzás időszakában?

Írta: - 2022 július 01. -Hirdetés

A hazai napraforgótermesztést már csak abból a tényből kiindulva is sikeresnek mondhatjuk, hogy termésátlag tekintetében jó ideje a világ élvonalában vagyunk. Még az idei szezon szélsőséges körülményei között is számítani lehet erre a termésszintre, de a termőképesség kihasználásához és a termésbiztonság javításához jó termesztéstechnológiára van szükség. Ennek fontos eleme az egy- vagy kétkezeléses betegségek elleni védelem.

Az időjárási tényező

A napraforgó már abban a fejlődési stádiumban van, amikor a tányér védelme kerül előtérbe. A korábban végzett, a generatív részek védelmét célzó kezelés a virágzat és a tányér védelmét nem tudja megoldani – még jó tartamhatással rendelkező készítmények esetén sem. A mostani, koranyári időszakban könnyen fordulhat szelesre, viharosra az időjárás (jégverés is jöhet még), ez fizikai sérüléseket okozhat a növényeken. A kártevők szintén okozhatnak – akár kevésbé látványos, de fertőzés szempontjából lényeges – sérüléseket. Ezek a sérülések megkönnyítik a sebparazita kórokozók bejutását a növénybe, így kedvező feltételeket teremtenek a fertőzéshez. Ha ehhez a kórokozók szempontjából kedvező időjárási feltételek társulnak, a kár gazdasági szempontból is jelentős lehet. Az ország egy részén már tapasztalható a fertőzésre kedvező helyzet, míg más területeken a kedvezőnek tűnő, száraz, de meleg idő jelent stresszt a növényeknek. A napraforgó természetesen igyekezni fog ezeket a hatásokat kompenzálni, ebben a gombaölő szeres állományvédelemmel mi is tudjuk támogatni a növényeket.

Fertőzések és kórokozók

Virágzástól kezdve komoly gazdasági kárt okozhat a napraforgóban a szürkepenész és a fehérpenész. Mindkét kórokozó ellen preventív védekezés lehet megfelelő hatékonyságú. A megelőző védekezést a napraforgó virágzásának első időszakában lehet elvégezni. A növények védelmi rendszere ekkor már nem olyan aktív, mint fiatal korukban, hiszen ekkor a fő feladatuk már a termésképzés, ezért ebben az időszakban fokozott „külső” védelemre van szükségük a növényeknek. Figyelembe véve az állománymagasságot és a fertőzést befolyásoló egyéb tényezők változékonyságát, ezt a kezelést megfelelő készítménnyel, jó ütemezéssel lehet hatékonyan végezni.

A Propulse felhasználása napraforgóban a virágzás időszakában 0,8-1 l/ha dózisban ajánlott. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint a szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható. Felhasználása elsősorban megelőző jelleggel javasolt, de kuratív és eradikatív hatása is jó. A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szerepe van: a protiokonazol elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad. A Propulse kedvező élettani hatással is rendelkezik: javítja a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét, és fokozza fotoszintetikus aktivitást.

A virágzás kezdetétől számított 1-1,5 hónap alatt megy végbe a kaszatok teljes érési folyamata. Minden, a virágzatot és a tányért károsító tényező, így a gombafertőzés is, jelentős termésmennyiségi veszteséget és minőségi romlást jelent, így veszélyezteti a termelés jövedelmezőségét is. Ebben az időszakban a Propulse hatékonyan védi a napraforgót a fehér- és a szürkepenészes szártő- és tányérrothadás mellett a diaportés szár- és tányérkorhadás ellen is.

A Propulse hatóanyagai javítják a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét, és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást is. Napraforgóban a Propulse kezelés hatására nő a termés mennyisége és olajtartalma. A kórokozók számára általában kedvezőtlen, száraz időjárási körülmények is stresszt jelentenek a növényeknek. Ha azután a szárazságban legyengült, védelmet nem kapott állományban következik be egy fertőzés, a növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok, a készítmény gombaölő és élettani hatásainak köszönhetően, ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

A Propulse és hatóanyagainak hatékonysága a napraforgó kórokozói ellen

A napraforgóval a mostani helyzetben várt vonzó jövedelem realizálásához célszerű elvégezni legalább 1 gombaölő szeres állománykezelést. Ezzel az állomány és a termés védelme mellett a fertőzőanyag csökkenését is elősegítjük. Ehhez ajánljuk a Propulse betegségek és stresszhatások elleni védelmét, mellyel nagyobb biztonságban tudhatja a termést!

Bayer Crop Science

Bayer