fbpx

Így növelheted nyereséged szántóföldi kultúrákban

Írta: Barna Ferenc - 2021 március 30.

A kísérlet kimutatta, így lehet hektáronként 25000 Ft-ot meghaladó nyereségre szert tenni napraforgó termesztésben – nem varázsszerről van szó, csak a Malagrow MEGAFOL készítményét kell alkalmazni preventív jelleggel.

Informatív online rendezvénynek adott otthont a Malagrow Szántóföldi Konferenciája március első felében egy késő délután. A résztvevők egy részletes szakmai bemutatón keresztül ismerhették meg a szántóföldi növénytermesztésben elérhető valós termésnövelésre, a gyomirtó szerek okozta fitotoxicitásra és annak megelőzésére, valamint az okszerű lombtrágyázásra vonatkozó megoldásokat.

 

Malagrow termékek a mezőgazdaságban
A Malagrow több területen kínál megoldásokat a mezőgazdasági termelőknek (Fotó: Malagrow)

 

Juhász György területi képviselő, szaktanácsadó nyitotta és vezette fel a rendezvényt

A szántóföldi kultúráknak otthont adó termőterületek jellemzője, hogy a rendelkezésre álló környezeti erőforrások területileg és időben is változó mennyiségben vannak jelen. A jelen és a jövő problémája a folyamatos hatóanyag-kivonás, időjárás okozta negatív hatások – ezek mind hatással vannak a terméspotenciálra. A Malagrow több területen kínál megoldásokat a mezőgazdasági termelőknek.

 

Gyomirtásnál jelentkező fitotoxicitás csökkentése

A termelés kapcsán sok múlik azon, miként sikerül a gyomirtás, így egyértelmű, hogy alkalmazni kell ezt a kezelést. Az elmúlt évek megváltozott időjárási anomáliái miatt előfordulhatnak olyan fitotoxicitikus problémák, melyek a gyomirtó szerekhez köthetőek. Ezeket preventív jelleggel kezelni kell.

A Malagrow egy új technológiát vezet be: a gyomirtással egy menetben a regenerálódást elősegítő MEGAFOL készítményt 1l/ha-os dózisban kell kijuttatni. Ez képes a fitotoxicitás hatását lényegesen semlegesíteni a növényi kultúrában, ami terméskiesés csökkenésével is járna. A készítmény a gyomirtás hatékonyságát nem csökkenti, csak a kultúrnövény vitalitását, ellenálló képességét fokozza.

Üzemi megfigyeléssel alátámasztva konkrétan kijelenthető, hogy a plusz jövedelem 25 195 Ft/ha realizálható napraforgóban (ebből már a MEGAFOL ára le van vonva).

 

Malagrow termékek a mezőgazdaságban
A célirányos biostumulárokkal magát az élettani folyamatokat tudjuk serkenteni (Grafika: Malagrow)

 

Valódi biostimulátorok a szántóföldön

Dr. Takács József a Malagrow szakmai vezetője a biostimulátorok témájában tartott lényegre törő előadást. A növények tápanyagigénye könnyen lekövethető, alapműtrágyázással, lombtrágyázással lehet koordinálni – ez a standard eljárás. A növényélettani folyamatban a vegetáció során azonban rendkívül gyorsan és eltérően változnak a ciklusigények. A célirányos biostimulátorokkal magát az élettani folyamatokat tudjuk serkenteni annak érdekében, hogy a növény a legmagasabb minőségben, a legjobb terméshozamot tudja produkálni.

Hozamnövelő biostimulátor a YieldON, előnyei: javítja a tápanyagfelvételt; serkenti a termésképző folyamatokat. Összességében kijelenthető, hogy jobb minőségű, magasabb terméshozam érhető el alkalmazásával. A kritikus szakaszban magasabb energiaszintre emeli a növényt, segíti jobban felhasználni a környezetben elért tápanyagokat. Az adott növény kritikus vegetációs időszakait meg kell határozni, ilyenkor kell célzottan alkalmazni.

 

Malagrow termékek a mezőgazdaságban
A hozam növelő biostimulátor javítja a tápanyagfelvételt ezáltal serkenti a termésképződést (Grafika: Malagrow)

 

A készítmény nem a zöld növényt, nem a levélzet növekedését serkenti. Olyan élettani folyamatokat támogat, melyek konkrétan a termésmennyiség növelését segítik. Szemmel láthatóan alig van különbség kezelt és nem kezelt terület között. A termés mérésénél már számokkal kifejezhető a stimulátor hatása: kísérleti adatok szerint 5-11%-ig értek el a szakemberek termésnövekedést a különböző területeken.

A javasolt kezelés 1 vagy 2 esetben (növénykultúrától függően) 2l/ha dózisban.

Őszi búza esetén a 6%-os termésnövekedés mellett jelentős eredmény volt, hogy a nyersfehérje tartalom is több mint 20%-kal növekedett.

Napraforgónál 5-7%-os termelésnövekedéssel párhuzamosan 7-8%-os olajtermés pluszt értek el a kísérletek során.

Ki kell hangsúlyozni, hogy célzott kezelésben érdemes alkalmazni a készítményt. Ezek az eredmények, csak akkor jönnek, ha a meghatározott (kritikus) vegetációs időszakban juttatjuk ki a készítményt.

 

Malagrow termékek a mezőgazdaságban
Többféle termékből lehet választani, így az eltérő szántóföldi kultúrák különböző fenológiai fázisához megtalálják a mezőgazdasági termelők a megfelelő készítményt (Fotó: Malagrow)

 

Tápanyag-utánpótlás lombtrágya formájában

Bogárdi Zalán területi képviselő, szaktanácsadó kihangsúlyozta, a levélen keresztüli tápanyag-utánpótlás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a hagyományos módszereket.

Csapadékhiányos időszakban szükséges a pótlás, mert a növény – oldószer hiányában – ilyenkor nem jut hozzá a szükséges anyagokhoz, és idősebb szöveteit bontja le, ez pedig lombcsökkenéssel, stagnálással jár. Hirtelen lehűlés esetén, vagy a talaj különböző problémái esetén szintén stresszes állapotba kerülhet a növény, ilyenkor blokkolt a tápanyagfelvétel.

Ezekben a kritikus időszakokban a PLANTAFOL termékcsalád alkalmazása javasolt. Kiváló vízoldékonyság és párolgáscsökkentő adalék jellemzi ezt a lombtrágyát. Használatával hatékony tápanyag-utánpótlás valósítható meg. Magas (50-75%) hatóanyag tartalommal bír, mikrokristályos formájának köszönhetően könnyen felvehető a növény számára. Többféle termékből lehet választani, így az eltérő szántóföldi kultúrák különböző fenológiai fázisához megtalálják a gazdák a megfelelő készítményt.

Jól keverhető a termesztés során használt egyéb készítményekkel, így egyben kijuttatható, nem kell külön menetben. Vegetáció alatt 2-3 alkalommal érdemes alkalmazni 2-4 kg/ha dózisban.

 

Forrás: Malagrow, online konferencia