fbpx

Bővül az eszköztár a sertéspestis ellenni harcban

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 27.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hatóság (EFSA) az afrikai sertéspestis terjesztette veszélyekről szóló tájékoztató kampányában már magyar nyelvű kommunikációs és információs anyagok is elérhetőek.

Elpusztult sertés
Fontos, hogy időben felismerjük a betegséget, ezzel megelőzhető a járvány elterjedése (Fotó: Kampányanyag/EFSA)

Nincs gyógymód, sem oltóanyag, ezért fontos, a megelőzés

Az afrikai sertéspestis (ASP) egy, a házi sertéseket és vaddisznókat érintő betegség. Az emberre nem veszélyes, de a sertések halálos kimenetelű lehet, és súlyos társadalmi-gazdasági károkat okozhat az érintett országokban.

A járvánnyal érintett területeken csak a tenyésztett sertések és a vaddisznók tömeges leölésével lehet elkerülni a betegség továbbterjedését a szomszédos régiókba, országokba. Ezért a járvány visszaszorítása érdekében a korai felismerés, megelőzés kulcsfontosságú.

Ennek támogatására az EFSA magyar nyelvű tematikus aloldalt hozott létre, melyen olyan anyagok találhatók, melyekből megismerhető az afrikai sertéspestis, a fertőzés jellemző tünetei.

A felismerést segítő szóróanyag: sertés és a betegség tünetei
A betegség tünetei (Fotó: Kampányanyag/EFSA)

„Állítsuk meg az afrikai sertéspestist!”

Az idei kampány nemcsak a gazdákat, hanem az állatorvosokat és a vadászokat is megcélozza, hiszen ezek a szakemberek a biológiai biztonsággal kapcsolatos tanácsadóként támogatják az állattartókat.

„Az afrikai sertéspestis egy rendkívül fertőző betegség, amely Európa-szerte olyan régiókban is terjed, amelyek korábban nem voltak érintettek. A betegség terjedése globális veszélyt jelent, és pusztító veszteségeket okozott a sertéstenyésztőknek Európában és azon kívül. Helyi hatósági partnereinkkel együtt azon dolgozunk, hogy elérjük azokat a gazdákat, akiknek az állatállományát és megélhetését érintette ez a halálos betegség. A #StopASF kampány célja, hogy a gazdákat, valamint az állatorvosokat és a vadászokat tájékoztassuk arról, hogy mire kell odafigyelniük a felismerés, megelőzés és jelentés területén” – mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója.

Korábbi hírünk a témában nem a sportszerűségről szól.

Forrás: Premier Hungary Communications/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc