Talajjavítás a világ körül

Írta: - 2022 július 27. -Hirdetés

A világ növénytermesztésében ezernyi termény és technológia létezik. Míg Ghanaban kakaót termesztenek trópusi körülmények között, addig Nyugat-Ausztráliában a homoktalajokon termesztett lucernával küzdenek. Mi Magyarországon kevésbe egzotikus, ám annál fontosabb növényeket termesztünk. A termesztéstechnológiában hatalmas különbségek vannak, azonban van egy közös pont: mindenhol szükség van talajmeszezésre, amire világszerte egyre többen Omya Calciprillt használnak.

A kalcium talajban és a növényi anyagcserében betöltött szerepéről és jelentőségéről számos cikk és szakirodalmi írás született eddig. Ennek ellenére a meszezőanyag felhasználás Magyarországon még mindig alacsony szinten van, pedig az elmúlt évek áremelkedései ezt a műtrágyaféleséget érintették legkevésbé.

Tekintsünk körbe a világ különböző tájain, hogy hogyan használják a Calciprillt világszerte:

Az Omya több mint 51 országban bizonyított már, mint a világ meghatározó szereplője az ásványanyag-bányászat és az ásványanyag feldolgozása terén. A cég egyik jelentős profilja a kalcium-karbonát tartalmú meszezőanyagok, talajjavítók gyártása. Új-Zélandtól az USA-ig 18 granuláló üzemmel rendelkezik a vállalat, a 19. új üzemet Egerben kezdik el építeni. A KITE Zrt. a Calciprill és Sulfoprill termékek legnagyobb magyarországi forgalmazója. További információkért keresse szaktanácsadóinkat vagy látogasson el a https://kite.hu/tudastar oldalra, ahol számos cikket talál tápanyag-utánpótlás témakörben. 

Kalifornia, USA

A kalcium jó hatással van a növényi sejtfal szerkezetére. A csemegeszőlő eltarthatósága és szállíthatósága jórészt a bogyóhéj és hús struktúráján múlik. Tudják ezt a kaliforniai szőlőültetvényeken is. Az alábbi képen Calciprill kijuttatása látható egy kaliforniai szőlőültetvényen.

Calciprill
Calciprill kijuttatása a világhírű kaliforniai szőlészetben (Kép: Omya)

Portugália

Portugáliában az olívaültetvényeken szintén figyelnek a kalcium-utánpótlásra, hiszen hiánya problémákat okoz a terméskötésben, gyengébb minőségű és kevésbé stabil szerkezetű olajra lehet számítani.

Calciprill
Calciprillel kezelt olívaültetvény Portugáliában (Kép: Omya)

Ausztrália

Nyugat-Ausztrália homoktalajai rendkívül tömörödöttek és alacsony a vízvisszatartó képességük. A szántók és legelők folyamatosan vízhiánnyal küzdenek, így nagyon alacsony termésszinteket lehet elérni. A farmerek minden lehetséges megoldást kipróbáltak, például talajszellőztetők alkalmazását (traktor vontatta henger 16 cm hosszú tüskékkel), különböző műtrágyákat stb. Egészen addig, amíg 3 farmer el nem kezdte használni a Calciprillt, és történt valami. Nem is kis dolog.

Mathew Berry, Jim Pace, Dave Berry
Mathew Berry, Jim Pace és Dave Berry a 3 méteres levegőztetőjük mellett (Kép: Omya)

A lucerna növekedési ereje többszörösére nőtt, és hirtelen erős növekedés következett be azokon a részeken, ahol korábban semmi sem nőtt, meséli Jim Pace, egy Perthtől délre, Ausztrália legnyugatibb részén élő farmer.

A varázslatos recept az volt, hogy 300 kg/ha Calciprillt szórtak ki a talaj levegőztetése előtt.

Ken Sharpe agronómus hasonló hatásokat figyelt meg a nyugat-ausztráliai legelőterületeken. Kiderült, hogy a kéntartalmú Calciprill kijuttatása pozitív hatással van a legelő növényeire, a takarmánynövények fehérjetartalmát jelentősen növeli. Ezáltal hosszútávon értékesebb takarmányt, biztosít a legelő mind a húsmarhák, mind a tejelő tehenek számára. Sok éven át a foszforra és a káliumra összpontosított tápanyag-kijuttatás a herefélék növekedését korlátozó tényezővé vált. A tízévenkénti meszezés nem volt elegendő a savanyító műtrágyák kompenzálására.

Ghána

A ghánai kakaótermelők új generációja tanulja meg, hogyan növelheti a hozamot a tápanyagutánpótlás jobb megértése révén. Az Omya számos ellátási láncban tart workshopokat gazdálkodóknak, szaktanácsadóknak és forgalmazóknak, hogy felhívják a figyelmet a savanyú talajok semlegesítésére, hogy ezáltal jobb növekedési környezetet biztosítsanak a kakaófának. A Calciprill talajkondicionáló nemcsak korrigálja az alacsony pH-t, hanem javítja a talaj szerkezetét, lehetővé téve a jobb gyökeresedést és a tápanyagok könnyebb hozzáférhetőségét.

Ghána, kakaótermelők
Fiatal kakaótermelők egy Omya által szervezett workshopon (Kép: Omya)

Magyarország

A KITE Zrt. és az Omya Hungária Kft. közös szántóföldi kísérletek során 3 éven keresztül vizsgálja a Calciprill különböző kultúrákra gyakorolt hatását. Az első eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a talajvizsgálatra alapozott okszerű mésztrágyázással jelentős, akár több tonna terméstöbblet is elérhető kukoricában. A kísérletsorozat eredményeit folyamatosan, cikkek formájában fogjuk megosztani partnereinkkel, ezen a weboldalon.

Kite