fbpx

A KITE Zrt. színes kalászosportfóliót mutatott be

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 19.

Dalmandi szántóföldi bemutató

Hagyományosan a nyár elején rendezik meg Nádudvaron és Dalmandon a KITE Zrt. technológiai bemutatóit, valamint a repce- és kalászosfajtasorokat is ekkor lehet végigszemlézni. Szerkesztőségünk a dalmandi rendezvényen vett részt, cikkünkben az ott bemutatott kalászosfajtasor legfontosabb szereplőit mutatjuk be.

KITE-bemutató
A dalmandi bemutatón az impozáns kalászos fajtasorok is jelentős figyelmet kaptak

A KITE Zrt. által ajánlott nagy termőképességű malmi és takarmány minőséget adó búzafajták és -hibridek, valamint a prémium minőséget biztosító fajták genetikailag rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek a kívánt 8-10 t/ha-os termés eléréséhez szükségesek. A nádudvari székhelyű vállalat őszibúza-portfóliójának prémium minőségű termést adó fajtája az Aurelius, mely közép-korai érésű, kiemelkedő állóképességgel és kiugró terméspotenciállal rendelkező fajta. Erős szára, gyökérzete és kitűnő betegség-ellenálló képessége által kifejezetten ajánlható intenzív technológiai színvonalon történő termesztésre is. Az Aurelius nyersfehérje- és nedvessikér-tartalma: 14-15%, illetve 32-35%, sütőipari minőségi csoportja A1-A2.

A Basilio igen korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúzafajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,5 t/ha-os termésátlagot ért el. Műtrágya-reakciója kiváló, stabil malmi minőséget ad. Fehérjetartalma 12,5–13,5%, a sikértartalma pedig 28–30%. A talaj- és klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, alacsony növekedésű, kiváló szárszilárdságú fajta, amely sárgarozsdával, levélrozsdával és szárrozsdával szemben is ellenálló.

A Gabrio szintén szálkás kalászú, korai érésű malmi búza, amely a KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,2 t/ha-os termésátlagot ért el. Rövidebb szára miatt megdőlésre nem hajlamos, intenzív körülmények közé ajánlott fajta, kiváló nitrogénhasznosító képességgel. Az alkalmazott technológia intenzitásától függően fehérjetartalma 11,5–13,0% közötti.

Középérésű, szálkás kalászú, vitathatatlanul bőtermő fajta a Premio. A már említett kisparcellás kísérletek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os termésátlagot ért el, de a bólyi helyszínen 11 t/ha volt az eredménye. Kifejezetten tömött kalászokkal rendelkező, erős szárú fajta, ennek köszönhetően megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. Nagyon jó a betegség-ellenállósága, mind beltartalmát, mind reológiai tulajdonságait tekintve malmi minőségű termést ad.

A legnagyobb mennyiségben értékesített fajta

A Cellule rendkívül magas termőképességű, középérésű, szálkás malmi búza, a KITE Zrt. legnagyobb mennyiségben értékesített őszibúza-fajtája. A jelzett négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os termésátlagot ért el. Közepes magasságú szalmája van, kiválóan bokrosodik, magas hektolitersúlyú szemeket nevel. Termése közepes, 12,5% fölötti fehérjetartalmú, jól alkalmazkodik a legkülönbözőbb talajviszonyokhoz is. Korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta a Frenetic. A kisparcellás kísérletek átlagában 2021-ben 9,5 t/ha-os termésátlagot ért el, legjobb eredményét a debreceni helyszínen adta, 11,3 tonnát hektáronként. Kiválóan bokrosodó, stabil malmi minőséget adó fajta, A2-es sütőipari besorolással. Kalászfuzáriummal és levélrozsdával szemben jól, míg sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló. A Lindbergh közép-kései érésű, tar kalászú őszibúza-fajta. AKITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os termésátlagot ért el. Kiemelkedő szárazságtűrésű, nagy ezermagtömegű szemeket nevelő fajta. Szalmája erős, állóképessége kiváló. A lisztharmat-, vörös- és sárgarozsda-, továbbá a kalászfuzáriózis-ellenállósága kiváló. Sütőipari szempontból a B1-A2 értékcsoportba sorolható, a szemek átlagos sikértartalma 30–33%, fehérjetartalma pedig 14% körüli. A járóbúzák legújabb és legkorszerűbb képviselője a fajtaszortimentben az SU Alvius. Ősszel a komolyabb fagyok beálltáig, de akár tavasszal is vethető. A korábban is említett kisparcellás kísérletek átlagában tavaly 9,1 t/ha-os termésátlagot ért el. Szálkacsonkos, közép-korai érésű, A1es malmi minőséget biztosító járóbúzafajta, amely nagyon jó levélegészségi állapotot és átlag feletti bokrosodóképességet mutat.

Közép-korai érésű, szálkás kalászú, új őszibúza-fajta a Marcopolo. 2021-ben a kisparcellás kísérletek átlagában 10,3 t/ha-os termésátlagot ért el. Kifejezetten jó évjárati stabilitás, kiemelkedő hidegtűrés és alkalmazkodóképesség jellemzi. Sütőipari szempontból a malmi értékcsoportba sorolható. Alacsony, erős szárú fajta, megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. A vörös- és sárgarozsdával, üszöggombával és kalászfuzáriózissal szembeni ellenállósága kiváló.

KITE-bemutató
A KITE Zrt. őszi búza portfóliójának prémium minőségű termést adó fajtája az Aurelius

Az árpák és a tritikálé is szépen szerepelt a kísérletekben

Az SU Liborius egy új nemesítésű, rekordtermésekre képes, intenzív termesztésre ajánlott, középérésű tritikáléfajta. A Nébih fajtaregisztráció két évében termésgyőztes volt, a vizsgálati csoportot 114,2%-os teljesítménnyel nyerte meg. A KITE Zrt. kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,8 t/ha-os szemestermés-átlagot ért el. Szenázsalapanyagként hasznosítva 38–40 t/ha-os zöldtömeg elérésére képes, állóképessége jó, megdőlésre nem hajlamos, erős szárú fajta.

Középérésű, kétsoros, őszi vetésű takarmányárpa a Leopard, a bőtermő őszibúza-fajtákat is meghaladó termésátlag-potenciállal. Az említett kisparcellás kísérletek átlagában 2021-ben 9,8 t/ha-os szemestermés-átlagot ért el, a legjobb eredményt Hajdúböszörményben adta, hektáronként 11 tonnát. Magas ezermagtömegű és hektolitersúlyú szemeket nevel. Igen produktív bokrosodás és nagyon jó télállóság jellemzi. Szárszilárdsága kiváló, megdőlésre nem hajlamos fajta. Az árpatörperozsdával és a rinhospóriumos levélfoltossággal szemben nagyon jó ellenálló képességgel rendelkezik.

Az SY Dooblin korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú, hatsoros, takarmányminőséget adó őszi hibrid árpa, amely a kisparcellás kísérletekben tavaly 10,7 t/ha-os termésátlagot ért el. Kiváló a bokrosodóképessége, erős a kalászorsója. Intenzív termesztéstechnológiába ajánlott hibrid árpa. Az árpa számára optimális vetésidőhöz viszonyított kései vetéseket is jól tolerálja.

Új nemesítésű, közép-korai érésű, hatsoros őszi takarmányárpa az SU Sensation. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,9 t/ha-os termésátlagot ért el. Kiváló alkalmazkodóképesség, jó szárszilárdság jellemzi. Termése stabilan magas hektolitersúllyal és ezermagtömeggel rendelkezik. Kiemelendő, hogy teljes körű vírusrezisztenciával rendelkezik az árpa sárga mozaik- és sárga törpülésvírussal szemben, leírt képességei miatt a korai vetések árpája lehet.

Összeállította: Fodor Mihály