fbpx

Nyolc emberszabású fertőződött meg koronavírussal

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 06.

A Zoetis amerikai gyógyszergyártócég állatok számára kifejlesztett, koronavírus elleni kísérleti vakcinájával oltottak be állatkerti állatokat. Korábban több gorilla fertőződött meg a Covid-19 vírusával.

 

Mezőgazdaság, nyolc emberszabású fertőződött meg
Eseti engedéllyel rendelkezik a szer
(Fotó illusztráció, készítette: Barna Ferenc)

 

Kísérleti jelleggel, eseti engedéllyel rendelkezik

Az állategészségügyi termékeket gyártó Zoetis közel 11 ezer adag kísérleti védőoltást ajándékoz amerikai állatkerteknek. Az állatoknak kifejlesztett vakcinát kísérleti jelleggel, eseti alapon engedélyezték az Amerikai Egyesült Államokban.

A kaliforniai Oakland állatkertjében pénteken megkezdték a tigrisek, medvék, pumák és görények beoltását, majd második körben a majmok, denevérek és sertések kerülnek sorra.

 

Gorilláknál mutatták ki a Covid-19 vírusát

Az év elején a San Diegoban mutatták ki gorilláknál a vírus jelenlétét. Légúti megbetegedésre utaló jeleket figyeltek meg az állatoknál, volt, amelyik tüdőgyulladást is kapott. Feltételezték, hogy egy tünetmentes állatkerti dolgozó fertőzte meg az állatokat. A gorillákat sikerült kikezelni a koronavírusos megbetegedésből.

Az állatkert munkatársai eddig a fizikai védekezésre fektették a hangsúly: a távolságtartásra; elkülönítésre és védőfelszerelésre. Szakemberek feltételezik, hogy a védőoltásnak köszönhetően jobb védelmet tudnak majd nyújtani az állatoknak.

 

Mezőgazdaság, nyolc emberszabású fertőződött meg
Nyolc emberszabású fertőződött meg, sikeresen kezelték őket
(Fotó illusztráció, készítette: Barna Ferenc)

 

Veszélyeztettek a haszonállatok is

Szakemberek megállapították, hogy a házi kedvencek, illetve a mezőgazdaságban a haszonállatok is veszélyeztettek lehetnek, ezért fontos ezen a területen is az innováció, a megfelelő védőoltás előállítása.

Orosz fejlesztések és kísérletek is folynak már ebben a témakörben is.

 

Forrás: REUTERS®