fbpx

Év eleji törődés májusi aranymezeinkért

Írta: - 2022 március 03. -Hirdetés

A természet még csak lassacskán éledezik, de bármilyen békésnek tűnnek repcetábláink, a nyugalom megzavarására sok-sok apró lábacska és a hozzájuk tartozó rágó szájszerv indult útjára, nem is beszélve a kórokozókról. Így semmi esetre sem szabad megfeledkezni ezen időszakban a mi „fekete aranyunk”, azaz a repce növényvédelméről.

repce bogár
A repceormányos veszélyezteti a májusi aranymezőket (Fotó: Bayer)

Kora tavasszal a szárormányosok lesznek az első hívatlan vendégeink a tábláinkon

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi)darabszámban elmarad rokonaitól, kártétele drasztikusabb mértékű és korábbi időzítésű. Eltérően a repceszárormányos 12 ˙C-os betelepedési hőigényétől, a nagy repceormányos esetében ez már 9 ˙C-on elindulhat. Fontos tehát a sárga tálak időbeni kihelyezése és monitorozása. Amennyiben darabszáma eléri a védekezési küszöböt (10 egyed/csapda/3 nap), a védekezést nem szabad odázni, mivel egy rövid érési táplálkozást követően megtörténik a tojásrakás.

Hazánkban a fő problémát a repce-szárormányos (Ceutorhynchus pallidactilus) jelenti. Bár az egyéni kártétele kevésbé drasztikus, általában jóval nagyobb egyedszámának köszönhetően nagyobb kártétellel is fenyeget minket. A sárgatálas monitorozás ezen esetben is elengedhetetlen a növényvédelmi kezelés jó időzítéséhez. Viszont e faj esetén figyelembe kell venni a hőmérsékletet is, mivel 20 ˙C felett jelentősen megnő a rövid érési táplálkozást követő tojásrakások száma. Tehát ilyen esetben célszerű a beavatkozást egy héten belül megejteni. Míg 20 ˙C alatt inkább 7-14 nappal a detektált fogás után érkezik el az optimális idő a permetezőgépünk számára.

A monitorozás mindkét esetben fontos, ugyanis a tömeges tojásrakás idejére ezzel lehet a legjobban következtetni. Márpedig tojásrakás után a már levélnyél/szár belsejében fejlődő – és számunkra a legnagyobb kártételt jelentő – új generációt már nem fogjuk tudni elérni.

Erre a célra mi a Decis Mega-t javasoljuk. Ez a deltametrin hatóanyagú piretroid kiváló választás ezen korai – és gyakran még hideg napi periódusokkal tarkított – időszakban. Sőt, EW – olaj emulzió vizes fázisban – formulájának köszönhetően a legtöbb piretroid közül is kiemelkedik hatékonyságával. Kitűnően tapad mind a rovarok, mind pedig a növényzet felületére is. Azonnali taglózó hatásával a kártételt gyorsan megszünteti. A piretroidok között kiválónak számító 3-5 napos hatástartamával pedig nyugodt napokat szerezhet nekünk ennél az állandó odafigyelést igénylő kultúránál. Jó esőállóságának köszönhetően a szeszélyes tavaszi esők ellen is biztosíthatjuk a hatást. Kiváló kombinációs partner, s a méhkímélő technológia szigorú betartása mellett akár virágzás idején is bevethető.

Betegségek elleni védelemre ebben az időszakban érdemes olyan fungicid terméket választani, mely a „növényi gyógyszer” funkciója mellett a növekedésszabályozásban is segítségünkre lesz.

A Bayer két készítménye is jó megoldás a kora tavaszi védelemre:

  • A már jól ismert Folicur Solo amellett, hogy nagyon jó védelmet ad a fontos kórokozók (fóma, alternária, fehérpenész) ellen, az egyik legkiválóbb hatású regulátor szer is. Ennek köszönhetően mind biztonságot (kisebb növénymagasság, kevesebb megdőlési probléma), mind pedig terméspotenciál-növelést (erősebb gyökérnyak, oldalelágazások serkentése) is elérünk vele.
  • A másik készítmény a Tilmor, mely a tebukonazol mellé megkapta a protiokonazol hatóanyagot is. Ezzel egy még erősebb preventív hatást biztosíthatunk a kórokozókkal szemben. Sőt, a protiokonazol a keresztesvirágúaknál nagyobb klorofil B tartalmat okoz, mely a jobb fotoszintézisen keresztül a beltartalmi értékeinket is javíthatja.

A tavaszi védekezéshez ajánlott készítményeink a Repce Trió csomagban is elérhetők az idei évben. A csomag tartalma 2x5l Folicur Solo, 2x5l Propulse és 2x1l Decis Mega.

Summa summarum, ne feledkezzünk el ezen korai fázisban sem a 10 hónapot kint töltő repcénkről, mely most fordul igazán látványos fejlődésének időszakába! Kiváló termékeinket használva a nyár közepi betakarítások alkalmával bearanyozhatja szívünket is a gazdászok „fekete aranya”.

Bayer