fbpx

Európai egyetemek és 1,8 milliárd költségvetés – agrárképzés

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 03.

Több mint 1,8 milliárd forint költségvetési támogatással indul a fenntartható mezőgazdaságra fókuszáló AgriFood Joint Master képzés, melynek konzorciumi vezetője és egyedüli hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

A mezőgazdaság mindenhol.
Egyre több kihívás nehezíti a mezőgazdasági termelők munkáját (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Hét európai egyetem együttműködésével

„Az élelmiszertermelés biztonsága és az ellátás stabilitásának növelése napjainkban mind nemzetgazdasági, mind globális szinten kulcsfontosságú kérdés. Egy folyamatosan gyarapodó népességet kell ellátnunk egészséges élelmiszerrel, miközben a környezeti erőforrások korlátozottak, a klímaválság egyre több kihívást állít elénk, az ökoszisztéma pedig egyre sérülékenyebbé válik. Az új mesterképzés éppen ezekre a kérdésekre kíván kompetens választ adni” – mondta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A világon egyedülálló struktúrájú agrárképzés iránt óriási az érdeklődés, már a jelentkezés első napjaiban 54 országból érdeklődtek a fiatalok.

Az AgriFood Joint Master képzés különlegessége

A hallgatók hét európai egyetem képzéseiből választhatnak. Az 1. és 2. szemesztert a MATE gödöllői campusán vagy a prágai Élettudományi Egyetemen tölthetik, a 3. és 4. szemeszterben pedig öt másik egyetem – a bécsi BOKU, a nyitrai Szlovák Agrártudományi Egyetem (SUA), a Zágrábi Egyetem (UNIZG), az Újvidéki Egyetem (UNS) és a bánsági Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (BUASVMT) – közül választhatnak.

A képzést biztosító két választott egyetem a tanulmányok sikeres zárásával közös diplomát ad ki.

A tervek szerint a projekt hatéves időtartama alatt minimum 124 ösztöndíjas hallgató képzésére nyílik lehetőség, közülük 84 fő két éven keresztül 1400 EUR Erasmus Mundus ösztöndíjat is kaphat.

A jelentkezés feltétele a minimum B2 szintű angol nyelvismeret, valamint egy agrárfókuszú BSc-diploma.

Az ősszel induló unikális képzésre március 15-ig várják a jelentkezéseket.

Részletes információk a képzés hivatalos honlapján találhatók, ugyanit lehet jelentkezni is.

Forrás: MATE/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc