fbpx

Még nincs leállás, tovább szórhatjuk a trágyát a földeken

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 26.

Több éve, 2017 óta van napirenden a rendelet módosítás, hogy a téli trágyázási tilalom idejét rövidítse az illetékes minisztérium. Most meglépték, módosult az alaprendelet: egy hónappal tovább, november 30-ig juttathatjuk ki a földekre a szerves trágyát.

 

Szeptemberben megjelent a vonatkozó rendelet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte a téli trágyázási tilalom idejének csökkenését, hivatkozva a klímaváltozásra, aminek hatására enyhébbek a telek és a növények vegetációs időszakai is kitolódnak, igénylik a tápanyagot.

A módosítást tartalmazó Magyar Közlöny 2021. szeptember 22-én jelent meg, eszerint a 32/2021. (IX.22.) AM rendelet több pontban megváltoztatta az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet előírásait.

 

Tovább tart a trágyázási időszak
Fontos a nitrátpótlás, mostantól erre van egy plusz hónapja a mezőgazdasági termelőknek (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

A módosult jogszabály szövege szerint tilos trágyát kijuttatni:

a) őszi kalászosok esetén november 30-tól január 31-ig,
b) egyéb esetben november 30-tól február 15-ig.

Ennek megfelelően változott a téli legeltetés fogalma is: „minden év november 30. és február 15. között történő legeltetés”.

 

A hasznosulás és az üvegházhatás csökkentése érdekében

A jogszabály továbbá rendelkezik arról is, hogy a 12 százaléknál meredekebb lejtésű területre kijuttatott műtrágyát 4 órán belül a talajba kell dolgozni, kivéve, ha fejtrágyázás történik.

Ugyancsak 4 óra áll rendelkezésre az istállótrágya kijuttatását követő beforgatásra. Ezzel megelőzhetjük, hogy a trágyában lévő nitrogén ne a levegőbe illanjon el ammónium formájában. Minél hamarabb kerül a trágya a termőtalajba, annál többet tud hasznosítani belőle a növény.

 

A tervezett változtatás hatásait vizsgáló kutatások eredményei

A tilalmi időszak kezdetének kitolása átlagos csapadékviszonyok esetén nem jár agrár-környezetvédelmi kockázatnövekedéssel, azaz a 0-90 cm talajréteget elhagyó nitrát-N mennyisége nem növekedett.

A módosított jogszabály 2021. október 07-én lépett hatályba, tehát már most ősszel egy hónappal tovább lehet tápanyag-utánpótlást végezni a hazánk termőterületének több mint kétharmadát kitevő nitrátérzékeny területeken. Az őszi kalászosok esetében a fejtrágyázás február 1-től továbbra is megengedett.

 

A trágyázás szabályaival korábban külön cikkben foglalkoztunk.

 

Forrás: NAK