fbpx

K&H: csökkenő mezőgazdasági ártrend

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 15.

Budapest, 2013. április 12., péntek (MTI) – Az idén februárban ugyan az egy évvel korábbit 17 százalékkal meghaladták a mezőgazdasági árak, a jelenlegi termelési ciklusban azonban már csökkenő ártrend tapasztalható – állapítja meg a K and H Bank legfrissebb összegzése.

Tresó István, a K and H agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője szerint a csökkenés várhatóan megáll a jelenlegi szinten, és egészen addig nem változik érdemben, amíg az idei évre nem lesznek hiteles termésbecslések.

A csökkenés főként a búza és a kukorica árában szembetűnő, ugyanis a két termény tonnánkénti ára a februári szinteknél már jóval magasabban, 72 ezer forint körüli értéken is volt.

 

 

K and H: csökkenő mezőgazdasági ártrend

 

Tresó István megjegyezte: az elmúlt hetek kedvezőtlen időjárása miatt még nincs behozhatatlan késés a tavaszi mezőgazdasági munkálatokban, és a következő hetekben elvégzett munkák függvényében lehet kiadni az idei évre vonatkozó termésbecslést, ami módosíthatja a jelenlegi árszinteket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé, hogy a mezőgazdasági termelői árak 17,0 százalékkal emelkedtek februárban az egy évvel korábbiakhoz képest a januári 18,1 százalékos drágulás után.

A növényi termékek áremelkedése 22,9 százalékosra lassult a januári 24,2 százalékról, az állati termékek termelői ára 6,5 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál, a januári 7,4 százalékos növekedés után.

 

MTI 2013. április 12.