VM: kibővítik a méhek egészségügyi állapotáról folytatott vizsgálatot

VM: kibővítik a méhek egészségügyi állapotáról folytatott vizsgálatotBudapest, 2013. április 12., péntek (MTI) – Kibővíti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az Európai Unió támogatásával szeptemberben elindított méhegészségügyi vizsgálatot – közölte a VM pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a 17 tagállam részvételével zajló kísérleti programra készített magyar pályázatot az Európai Bizottság kiválónak minősítette. Ennek köszönhetően mintegy 28 millió forintos támogatással tavaly kezdődött a méhcsaládok egészségügyi felmérésének, valamint a különböző kórokozók előfordulásának vizsgálata.

Az adatgyűjtés középpontjában a varroózis – azaz a méhek atkafertőzése – áll, de a vizsgálatok fókusza az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére és a VM szakmai támogatásával most kibővül a kedvezőtlen tavaszi időjárás okozta méhészeti helyzetfelméréssel is. A cél egyrészt pontosan felmérni a betegségek előfordulási gyakoriságát telelés előtt és után, valamint a főszezonban, továbbá kideríteni a telelési veszteségek okait.

A helyszíni szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjában a méhegészségügyi felelősök végzik. A szemlék során az ország minden régiójában különböző méretű méhészeteket látogatnak meg, és ismét megvizsgálják a már ősszel ellenőrzött családokat – tartalmazza a közlemény.

MTI 2013. április 12.

állattenyésztés méh méhészet