fbpx

Takarmányköltségek optimalizálása

Írta: - 2022 szeptember 02. -Hirdetés

A hatékony állatitermék-előállítás érdekében a takarmányozási költségeket optimalizálni kell. Ennek két nagy területe van: a kívánt takarmány előállításának a költsége, és a már elkészült takarmány hatékony felhasználása: a precíziós takarmányozás.

A két terület szorosan összefügg egymással

Ugyanis ahhoz, hogy pontosan tudjam, milyen takarmányra van szükségem, ismernem kell az állat szükségletét és takarmányfelvételét. Csak ennek ismeretében tudok az állat igényeinek megfelelő takarmányt előállítani.

A már elkészített keveréktakarmányt, amikor a termelés hatékonysága azt kívánja, pontosan kell tudnom adagolni pl. a kocatakarmányozásnál. A hízók esetében az egyes takarmányozási fázisoknál a takarmányváltásoknak a lehető legoptimálisabb időben kell megtörténnie.  

A költséghatékony állatitermék-előállítás

A minőségi takarmány-alapanyag költséghatékony előállításán, beszerzésén túl a keveréktakarmány recept készítésében használatos optimalizáló programok nélkül ma már elképzelhetetlen a költséghatékony állatitermék-előállítás. Receptúrakészítéshez számos szoftver áll rendelkezésre.

Ezek a receptkészítő programok árra optimalizálnak úgy, hogy a program figyelembe veszi az általunk felállított feltételrendszert, ami a táplálóanyag-tartalomra és az alapanyagok receptúrában szerepeltethető minimum és maximum értékeire vonatkozik, valamint az alapanyagok árát.

Az optimalizáló program eredményként a legolcsóbb adagot vagy keverék-összetételt adja meg.

Takarmánykukorica
Minőségi takarmányhoz jó minőségű alapanyagokat kell beszerezni

A precíziós takarmányozás

Ennek során az állatok táplálóanyag-szükségletét igyekszünk a lehető legpontosabban, az éppen aktuális termelési, állategészségügyi és technológiai elemekhez igazítva kielégíteni a biztonságos, jó minőségű és a leghatékonyabb termelés érdekében.

A precíziós tartási és takarmányozási technológia folyamatos, nagy mennyiségű különféle adatot szolgáltat a jobb döntéshozatalhoz. Az állomány állapotának és dinamikájának átfogó ismerete a stratégiai döntések és a napi szintű menedzsment kialakításában is nagy segítséget jelent.

A takarmány-felhasználás optimalizálásában segítenek ezek a technológiák; vagyis a termelés maximalizálása mellett a legkevesebb takarmányt leszek képes felhasználni úgy, hogy a legnagyobb megtérülést érhetem el. A takarmányozási programok finomra hangolásában elengedhetetlenek ma már ezek a technológiák.

Munkavégzés a kukoricában
A termelékenység alapvető feltétele a korszerű technológia alkalmazása

A munkaerőhiány – különösen a magasan képzett gondozók hiánya – az egyik legnagyobb probléma, amivel ma egy korszerű sertéstartónak szembe kell néznie

A technológiai fejlesztések nagy lépést jelentenek ennek enyhítésében és további előnyökkel is járnak. A precíziós takarmányozási technológiába való befektetés valódi megtérülést hoz a sertéstelepek számára.

Normál esetben a technológiai elemek amortizációjára több, mint 10 évet számolhatunk. Az állatok precíziós takarmányozását támogató testtömeg-méréssel, az információ-menedzsmenthez szükséges digitális technológiai fejlesztések beépítése a komplett istálló technológiába, általában 2–3 év alatt megtérülő beruházást jelentenek.

Mivel az állati termék-előállítás legnagyobb költsége a takarmányköltség, ezért a takarmányköltségek optimalizálása rendkívül nagy hatással van a jövedelmezőségre.

sertéstelep
A takarmányköltség optimalizálása nagyban kihat a jövedelmezőségre

Kérje ingyenes konzultációnkat, beszélgessünk róla, hogyan tudjuk az Ön gazdaságát is jövőt állóvá tenni!

Várjuk jelentkezését e-mailben a [email protected] címen.

További információk: www.farmtechnika.hu

Bentley