fbpx

Engedéllyel nem ökológiai takarmányt is ehet az állat

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 02.

Szükségessé válhat az ökológiai állattartásban a nem bio minősítésű takarmány felhasználása az állatok etetésére, azonban erre engedélyt kell kérnie a gazdának – olvasható a szaktárca közleményében.

Szarvasmarhák a legelőn
A hektikus, csapadékszegény időjárás számos állattartót kilátástalan helyzetbe hozott (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az aszály miatti terméskiesés az ökológiai állattartáshoz szükséges öko- vagy átállási takarmány termesztést is érinti

Ennek következtében szükségessé válhat az érintett szektorban a nem ökológiai minősítésű takarmány felhasználása az állatok etetésére, amire lehetőség is van a minősítés elvesztése nélkül.

Az Európai Parlament és Tanács rendeletben írja elő, hogy a tagállamok miként kezeljék a katasztrófahelyzeteket, ideértve az e szabályozástól való esetleges eltéréseket is. Ezt kiegészíti a Bizottság rendelete, miszerint az illetékes hatóság jogosult – meghatározott katasztrófahelyzetek esetén, mint például súlyos aszály – korlátozott ideig engedélyezni a nem ökológiai takarmányt.

Hazánkban e tárgyban az országos hatáskörrel rendelkező a Pest Megyei Kormányhivatalt az illetékes hatóság, az érintett gazdasági szereplők ide fordulhatnak kérelemmel nem ökológiai minősítésű takarmány felhasználására.

Takarmányárak, infografika
A takarmányárak alakulása éves bontásban (infografika: MTI/KSH)

Az engedélyezéssel összefüggő adminisztrációs terhek is csökkenhetnek a vészhelyzet miatt

A Földművelődési Értesítő LXXII. évfolyamának 5. számában augusztus 19-én az idei kárenyhítési évre vonatkozóan aszályt hirdetett ki az agrárminiszter az ország egész területére.

Az aszályközlemény kihirdetésével az engedélyezéssel összefüggő adminisztrációs terhek is csökkenhetnek, amennyiben az engedély megadásához az egyéb feltételek adottak, mivel a gazdasági szereplőnek nem kell igazolnia, hogy aszály sújtotta területen végez ökológiai állattartást – hívja fel az érintettek figyelmet a szaktárca a közleményében.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc