Bezárás

Döntöttek a három milliárdos támogatás sorsáról

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 11.

A támogatási konstrukció kedvezményezettjei azok a juh, kecske- és szarvasmarha-tartók, akik a 2022. évben termeléshez kötött támogatás iránti igényt nyújtottak be, illetve 2021. évi kecske csekély összegű támogatásban részesültek – kidolgozták annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget.

Haszonállat
A támogatás kedvezményezettjei a juh, kecske- és szarvasmarha-tartók (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az elszámolás alapja a szállításához szükséges kilométer

Nagy István agrárminiszter tájékoztatójában közölte, hogy a támogatási konstrukció kedvezményezettjei azok a juh, kecske- és szarvasmarha-tartók, akik a 2022. évben termeléshez kötött támogatás iránti igényt nyújtottak be, illetve 2021. évi kecske csekély összegű támogatásban részesültek, az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. augusztus 1-jéig bejelentett állategyedek után.

A támogatás a takarmány szállításához szükséges kilométer alapján kerül elszámolásra, amelynek igazolására az állattartóknak olyan 2022. június 1. és szeptember 23. között kiállított fuvardokumentumot (szállítólevél, fuvarlevél, menetlevél) vagy azok másolati példányát kell benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara illetékes falugazdászaihoz 2022. szeptember 26-áig.

Tartalmi követelmények (külön-külön vagy akár együttesen is érvényesülhetnek):

  • az adott bizonylat azonosítószámát (pl. sorszám, bizonylatszám, stb.);
  • a szállítólevél bizonylatot kiállító adatait, illetve a kiállításának dátumát;
  • a számla számát (ha a szállítólevél számla alapján készült);
  • a szállított termék nevét (széna, szalma, szenázs, szilázs, illetve ezek alapanyagai) és ezek mennyiségét;
  • a címzett (azaz az állattartó) nevét, címét (ahová a terméket szállítani kell);
  • a kiállító és átvevő aláírását;
  • a szállított termék szállításához szükséges távolság megjelölését kilométerben.

A támogatás tervezett mértéke 300 Ft /km

Azonban egy állattartó legfeljebb 3000 km-re nyújthat be támogatási igényt. A takarmányszállítási támogatást az egyes állattartók legfeljebb 35.000 euró egyéni keretösszegig vehetik igénybe. A támogatási kérelmeket a tervek szerint 2022. október 3-9. között lehet benyújtani elektronikus úton a Magyar Államkincstár részére.

A Magyar Államkincstár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által igazolt takarmányszállítási kilométerek alapján minél előbb, de legkésőbb 2022. december 23-áig dönt a hozzá beérkezett támogatási igényekről, és egyúttal intézkedik a jogos támogatási igények kifizetéséről – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Forrás: AM Sajtóiroda