fbpx

Megtört a lendület, olcsóbb lesz a gázolaj

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 21.

Pár hetes rohanás után kicsit nyugszik az itthoni üzemanyagpiac: péntektől a gázolaj nagykereskedelmi ára csökken literenként bruttó 3 forinttal, a benzin ellenértéke nem változik.

Dízel üzemű, mezőgazdasági munkagép
A folyamatos nagymértékű gázolajár-emeléseket nem igazán kompenzálja a mostani 3 forint (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kevesebb lesz a benzin és a gázolaj közti különbség

A hazai kutak árváltozásait követő portál tájékoztatása szerint pénteken a benzin nagykereskedelmi ára már nem változik, a gázolajért pedig kevesebbet fizethetünk. A dízel nagykereskedelmi ára péntektől bruttó 3 forinttal kerül majd kevesebbe.

A szerdai emelést (a gázolaj 10, a benzin 7 forinttal drágult) a kutak nem egységesen érvényesítették a kiskereskedelemben. Többen 1-2 forinttal alul maradtak az árrés rovására a nagykereskedelmi árnak, így az átlagárak nem érték el a hét elején prognosztizált szintet.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 660 Ft/liter*;
  • gázolaj – 684 Ft/liter*.

Hogy milyen tényezők állnak az üzemanyagár alakulásának hátterében, a szerdai cikkünkben foglaltuk össze röviden. Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia meghaladja a 101 forintot, gázolajnál ugyanez az érték 103 forint.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 660 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 681 forint lesz.

A franciák is próbálják az inflációt az üzemanyagáron keresztül szabályozni

A legnagyobb francia áruházláncok szerdán bejelentették, hogy nem hajlandók veszteséges áron értékesíteni az üzemanyagot az infláció megfékezése érekében, ahogy azt a kormány javasolja.

A gazdasági realitás az, hogy nem fogunk élni ezzel a lehetőséggel” – mondta Thierry Cotillard, a Les Mousquetaires csoport (Intermarché, Netto) elnöke az önköltségi ár alatti üzemanyag-értékesítéssel kapcsolatban. „Ha ezt tennék, akkor meg kéne emelnünk a tészta árát, de nem őrültünk meg teljesen” – tette hozzá.

A veszteséges áron történő árusítás 1963 óta tilos Franciaországban. Elisabeth Borne miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a kormány szeptember végi ülésén vitatja meg a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik önköltségi áron alul forgalmazni az üzemanyagot.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.