fbpx

Biztos pályát és megélhetést kínál az agrárium

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 21.

Élményalapú, tevékeny és cselekedtető formában ismerhetik meg a fiatalok a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) most indult őszi pályaorientációs programsorozata keretében országszerte népszerűsíti az agrárszakképzést.

Fiatalember szakmai folyóirattal
A fiatalokat meg lehet fogni a modern gépekkel, innovatív, precíziós technológiákkal (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Több mint négyezer általános iskolás, 26 agrárszakma

A NAK a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmák, szakmairányok népszerűsítését, a pályaválasztó fiatalok és szüleik tájékoztatását, valamint az agrárszakképző intézményekbe beiskolázás elősegítését kiemelt feladatának tekinti. A nyáron zajlott „Szakmakóstoló” programhetek keretében – 19 agrárszakképző intézményben, 56 agrárvállalkozást is bevonva – 380 általános iskolás kapott interaktív betekintési lehetőséget az agrárszakmák rejtelmeibe.

Az érdeklődők ezt követően sem maradnak információ nélkül a pályaválasztással kapcsolatban. A kamara – az agrárszakképzési intézmények, valamint a mezőgazdasági gépész és mezőgazdasági gépésztechnikus szakmák esetében a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közreműködésével – 2023 őszén ismét megszervezi őszi pályaorientációs programsorozatát, mely minden vármegyében tovább népszerűsíti az agrárszakképzést a 6-7-8. osztályos általános iskolai tanulók, valamint szüleik körében.

Az őszi programsorozat keretében 2023. szeptember 18. és november 24. között 85 alkalommal összesen mintegy 4400 résztvevő (általános iskolai tanuló, szülő, pedagógus) kaphat betekintést 52 agárszakképző intézmény, valamint 60 gazdálkodó életébe.

Üzemlátogatás és agrárszakmák bemutatása

A programnapok során elsősorban, de nem kizárólagosan az agrárszakképzésben érintett AM-fenntartású középiskolák és tangazdaságaik, a duális képzésben részt vevő gazdaságok és élelmiszeripari üzemek látogatása, valamint az agrárszakmák bemutatása valósul meg.

A programok iránt érdeklődő pályaválasztás előtt álló tanulók számára a szakmai napok alkalmával lehetőség nyílik a munkafolyamatokba való tényleges bekapcsolódásra, szakmai tevékenységek megismerésére, annak érdekében, hogy szakma- és intézményválasztásuk tudatos döntés legyen. A programok megvalósításánál fontos szempont, hogy élményalapú, tevékeny és cselekedtető formában ismertessük meg a résztvevőkkel a szakmajegyzék szerinti agrárszakmákat, szakmairányokat.

Az érdeklődő tanulók, szüleik és a kísérő pedagógusok a programsorozat keretében az élelmiszeripar, a környezetvédelem és vízügy, valamint a mezőgazdaság és erdészet ágazat 26 agrárszakmájával, szakmairányával ismerkedhetnek meg.

Forrás: NAK