fbpx

Rendkívüli támogatás a szlovákiai búzatermelőknek

Írta: - 2023 szeptember 21.

15,7 millió eurós rendkívüli támogatásban részesülnek a szlovákiai gazdák az ukrán gabonabehozatal okozta károk kompenzálására – jelentette be Jozef Bíreš földművelésügyi miniszter.

Szlovákia kompenzálja az agrártermelőket, akik az ukrán gabona miatt kerültek nehéz helyzetbe (fotó: Pixabay)

A kártalanítást rekordidő alatt fogják kifizetni a termelőknek

Úgy döntöttünk, hogy az 5,24 millió eurós uniós támogatást plusz az uniós támogatás összegének a 200 százalékáig terjedő kiegészítő nemzeti pénzügyi támogatást csak azoknak a gazdáknak folyósítjuk, akik búzát termesztenek. A támogatást az idei év végéig utaljuk át, a kifizetés pedig automatikus, tehát a kérelmezőnek nem kell külön kérelmet benyújtania, nincs bürokrácia” – mondta a szlovák agrárminiszter.

Jozef Kiss, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatója kiemelte, hogy az ügynökségük története során most először fordul elő, miszerint egy támogatást külön kérelem nélkül folyósítanak. Az igazgató elmondta, hogy már azonosítottak közel 8 ezer olyan termesztőt, akik jogosultak a támogatásra. Ezt az alapján állapították meg, hogy tavaly kik nyújtottak be közvetlen kifizetésekre vonatkozó kérelmet és az adatok szerint búzát termesztettek.

Bízom benne, hogy szeptember végéig kiadjuk az első határozatokat, és az év végéig pedig teljesíteni tudjuk az Európai Bizottság feltételét, és ki tudjuk fizetni a teljes kompenzációt” – tette hozzá Jozef Kiss.

Szlovákia a Kijev által indított per ellenére is kitart a behozatali tilalom mellett

Ukrajna bejelentése szerint máris pert indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) három uniós szomszédja – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – ellen, amiért azok nem hajlandók megszüntetni az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó importtilalmat.

A három közép-európai ország azt követően döntött a tilalom meghosszabbítása mellett nemzeti hatáskörben, miután az Európai Bizottság (EB) múlt pénteken bejelentette, uniós szinten nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A szlovák mezőgazdasági tárca első embere kijelentette, hogy Szlovákia egyelőre nem oldja fel az ukrán agrártermékekre, egész pontosan a búzára, a kukoricára, a repce- és napraforgómagra bevezetett tilalmat.

Ez egy természetes reakció, hogy megvédjük a szlovák piacot az Ukrajnából származó túlzott árubehozataltól” – indokolta a miniszter álláspontjukat.

Szlovák szakemberek vizsgálják az Ukrajna által bemutatott, a gabonaimport ellenőrzését garantáló rendszert, egyben előkészítik az ellenőrzés logisztikáját, hogy a tranzitáru célba is érjen, nem maradjon az országban.

Forrás: Új Szó