fbpx

6 hektáros uborkatermesztő üvegház épült a szlovák határnál

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 22.

Bő 1,5 milliárdos kormányzati támogatást kapott az ácsi szlovák-magyar kígyóuborka-termesztő üvegház, amit a napokban avattak Ács határában.

A szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop csoportnak ez már a második magyarországi üvegháza: a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek. A 6 milliárdos beruházáshoz a kormány 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Vidékfejlesztési Program keretében. A fejlesztéssel 80 új munkahely jött létre – mondta az átadás alkalmából az agrárminiszter a helyszínen. Nagy István ismertette, a kertészeti ágazatban csaknem 7300 támogatói döntés született, 190 milliárd forint összegben. A támogatások elősegítették 800 ezer négyzetméternyi üvegház és 465 ezer négyzetméternyi fóliaház megépítését, illetve korszerűsítését. Ez összesen 1,26 millió négyzetméternyi kapacitást jelent a hajtatásos növénytermesztésben.

Ácsi üvegház beruházás átadó
Fotó: Fekete István/AM


A Vidékfejlesztési Program keretében megvalósult mintegy 452 ezer köbméternyi hűtőház, illetve mintegy 900 hektáron épült ki jéghálós védelmi rendszer, beszereztek 280 tavaszi fagykárt megelőző rendszert, és csaknem 14 ezer betakarítógéppel, erőgéppel, traktorral és kertészeti tevékenységet segítő eszközzel bővült a termelésbe vonható gépek köre.

(Forrás: AM)