fbpx

Generációváltás a drónos növényvédelemben – DJI Agras T25 és T50

Írta: - 2024 május 24. -Hirdetés

A permeteződrónok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időben. A jól bevált DJI Agras T10-es és T30-as modell után bevezetésre kerül az új T25-ös és T50-es modell. Ezeket az európai piacra érkező drónokat 2022-ben mutatták be Kínában, és azóta is nagy népszerűségnek örvendenek.

drón

Fejlődtek a biztonsági és kezelési funkciók, melyek könnyebb kezelhetőséget tesznek lehetővé. Teljesen új, változtatható cseppméret-kibocsátásra képes szórófejjel rendelkeznek, valamint magyar nyelvű kezelési felülettel használhatók. Az energiahatékonyság és a repülési képességek tovább finomodtak. Megjelent a felvételezési képesség mint szériafelszereltség a permeteződrónok eszköztárában. Megnövelt méretű és felbontású távirányító és munkakamera teszi komfortossá a munkavégzést. Nézzük meg pontosan, hogy milyen műszaki újdonságokkal rendelkeznek ezek a modellek!

Váz

Mindkét új eszköz négykaros megoldással rendelkezik, mellyel gyorsabb lesz az eszköz telepítése és karbantartása. A DJI Agras T50-es esetében egy-egy karon két forgószárny pár helyezkedik el egymás fölött, így összesen nyolc forgószárnypárral rendelkezik. Ez a megoldás tovább javítja a növényvédelmi hatékonyságot. A folyadéktartály és szóróberendezés közötti csere gyorsabb, mint korábban.

Szórórendszer

A legfontosabb technikai újdonság a vadonatúj szórórendszer. A T50-es és T25-ös már nem hidraulikus cseppképzési rendszerrel rendelkezik, hanem a CDA technológiát, azaz a szabályozott cseppképzési szisztémát alkalmazza. A technológia nem új, de bevezetésével nemcsak a cseppeloszlás, hanem a cseppfedés is javul. A szórórendszer mágnesszelepe is megújul csepegésmentessé válik a rendszer. A cseppméretet menet közben is szabályozhatjuk az igényeknek és a feladatnak megfelelően. 

Kapacitás

A T50-es modell 40 literes tartállyal, a T25-ös modell 20 literes kapacitással érkezik. Granulátumszóró berendezésük 50 és 25 kilogrammos kapacitású. A gyári adatok alapján a T50-es drón területteljesítménye ideális körülmények esetén max. 20 ha/óra. Ez az érték a T25-ös modell esetében 14 ha/óra. Azonban fontos figyelembe venni, hogy a valós területteljesítményt több tényező is befolyásolhatja.

Akkumulátor

Növekedett az akkumulátorkapacitás, a korábbi 29 Ah helyett 30 Ah lesz a kapacitása a T50-es modell esetében, valamint a drón energiahatékonysága is javult. Mivel az akkumulátortechnológiában jelenleg nincs olyan gyors léptékű fejlődés, ezért a gyártó az energiahatékonyság javítására fektette a hangsúlyt.

Szivattyú

A T30-as modell szivattyúja érzékeny volt az üzemeltetési körülményekre. Fontos volt a megfelelő tisztítás a szivattyú élettartamának fenntartása érdekében. Az új Agras drón szivattyúja más módon, mágneses meghajtás elvén juttatja ki az oldatot. A növényvédő szer nem érintkezik fizikailag a meghajtóegységgel. Ezáltal nemcsak a kijuttatott mennyiség növekszik a duplájára (16 l/min a korábbi 8 l/min helyett), de a karbantartási igény is redukálódik, a szivattyú tartóssága is várhatóan növekszik.

További műszaki újdonságok

Új távirányító, új nagy felbontású munkakamera és fejlettebb radarrendszer segíti az üzemeltetőket a minél pontosabb és hatékonyabb munkavégzés érdekében. A töltőberendezéshez akkumulátortartó doboz érkezik, melyben hűtőventilátor található, hogy töltés közben az akkumulátor melegedése mérsékeltebb legyen. 

Szoftveres lehetőségek

Az új modellek is képesek változó dózisú kijuttatásra megfelelő előfelvételezés esetén. A DJI saját felhőplatformjának segítségével könnyen átadhatók az adatok a felvételező- és a kijuttatódrónok között. Nemcsak differenciálásra, de táblakontúr felvételére is lehetőség nyílik a felvételeződrónok segítségével.

További információkét lapozza át kiadványunkat és keresse a KITE Zrt. alkatrészértékesítési menedzser kollégáit bizalommal!

Nagy Gábor, termékmenedzser