fbpx

Gyorsan drágul a búza, kisebb termés jön, fogy a készlet

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 24.

Továbbra is lefelé módosítják a terméskilátásokat világszerte, de közben a várható felhasználás nő – így jó piac néz ki a búzának. A minőségi áruért máris 80 ezer forint felett fizetnek.

A nemzetközi ágazati megfigyelők – elsősorban az orosz és ukrán termés csökkenését követve – ismét lefelé módosították a következő szezon búza-termésbecslését. A friss, 3 milliós negatív irányú módosítás révén most 795 millió tonnára várják azt. Bár ez még mindig magasabb, mint a 2023/2024-es szezonban, a várható fogyasztás viszont szintén nő, és durván 5 millió tonnával 806 millióra nő. Ez a készletek számottevő csökkenését jelenti, ami a piacok nyelvére lefordítva élénk keresletben fejeződhet ki.

Ezek a hírek máris a búzák áremelkedéséhez vezettek, ráadásul nemcsak a fekete-tengeri kikötőkben, hanem az európai tőzsdéken is. A MezőHír gyűjtése szerint a takarmánybúza egy hete 180 dollárt ért a Fekete-tengeren, de most már 202 dollár (72 ezer Ft/t) az ára. A malmi búza ára pedig 80–85 ezer forint lehet. Mindez maga után vonja a kukorica árának emelkedését is, ami ugyancsak 10 százalék körüli Ukrajnában, és megfontolandó 70–75 ezer forintos áron leszerződni a magyar a kukorica egy részére.