fbpx

Elemi kén: talajjavító, tápanyag, vadriasztó egy hatóanyaggal!

Írta: - 2022 március 03. -Hirdetés

Az elemi kénnel mindenki találkozott már. Ezzel fertőtlenítettük – kéneztük – a hordót.
Lemosó permetezőszerben vagy a lisztharmat elleni védekezéskor használtuk.
Ennél azonban sokkal többet tud!

permetező

Az elemi kén átalakulása

Az elemi kén a talajban vagy annak felszínén kezd el átalakulni a növény számára hasznosítható szulfáttá. Eközben a levegőnél nehezebb, kénes, mérgező gázok képződnek. Ezek a gázok beszivárognak a talajba, megülik annak felszínét. Irritálják a szaglószerveket, és távol tartják a vadakat, madarakat, rovarokat.

Hogyan javítja a talajt?

Az elemi kén a talajban víz és baktériumok segítségével részben kénes savvá alakul. Nagy mennyiségben (150-300 kg/ha) kijuttatva képes megállítani a meszes, gyakran szikes talajokon zajló kémhatás-emelkedést. A magas talaj-pH súlyos tápanyag-felvételi zavarokat okoz a növényeknek. Ilyen talajokban kevés a kálium, a magnézium és a legtöbb mikroelem. E tápanyaghiány miatt a növények gyengébben fejlődnek, és nehezebben vészelik át az aszályos időszakokat. A granulált kénnel tehát nemcsak tápanyagot juttatunk ki, de a talaj kémhatását is szabályozva, számos tápanyag felvételén javítani tudunk.

A kén, ami nem csak táplál

Az intenzív gazdálkodásban egyre inkább előtérbe kerül a megelőzés. Az elemi kén gombaölő hatása évszázadok óta ismert. A lisztharmat okozta károkat teljesen megszünteti, az atkákra jelentős gyérítő hatással van. A kéngázos táblára később indul meg a rovarberajzás, és a kártétel is kisebb mértékű lesz. Ez a plusz hatás teszi a ként olyan sokoldalúvá.

A vadak ellen is véd

Amennyiben folyékony kénnel kezelünk egy táblát, a gázosodása hetekig távol tartja a vadakat. Ehhez persze megfelelő dózist (általában 6–10 liter/ha) kell alkalmazni, és az időjárásnak is mellénk kell állnia. A kén-szuszpenzió már a vetést követően, azonnal segítségünkre lehet a vaddisznótúrás vagy a madarak okozta károk ellen. Az olyan növények védelmében, mint a napraforgó, a ként gyakrabban kell alkalmazni, a vegetációs időszak alatt több alkalommal. 2-4 leveles állapotban már védekezni kell a nyulak, majd csillagbimbós állapotig az őzek ellen.

őzek a szántóföldön
Az elemi kén büdös, irritálja az állatok szaglószervét. Több kén = kevesebb vadkár

Kén a kertészetekben

A kén nagy mennyiségben hasonló hatást fejt ki, mint egy talajfertőtlenítő. Közepes–nagy dózisban (20-30 liter/ha) kijuttatva és sekélyen bedolgozva jelentősen csökkenti a drót- vagy fonálféreg okozta kártételt. Zárt termesztőberendezésben (fólia, üvegház) használva még a termés érési ideje alatt is használható. Gázosodása révén képes távol tartani a poloskákat és egyéb kártevőket. Szerencsére a kénből annyit és annyiszor használhatunk, amennyit akarunk. Nincs várakozási idő, kijuttatás után a termés azonnal fogyasztható.

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000
[email protected]

VulcanAgro