fbpx

Ezért gyűjtsd a farmok teljesítményére vonatkozó adatokat!

Írta: - 2023 május 26. -Hirdetés

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy manapság lehetetlen az információk folyamatos rendelkezésre állása nélkül működtetni a sertéstenyésztést. Ennek ellenére sok termelő még mindig nem ellenőrzi megbízhatóan és rendszeresen a tenyésztési teljesítményét.

Miért gyűjtsük össze a termelési információkat? Megéri?

„Adatok nélkül csak egy újabb ember vagy, akinek véleménye van”
/Wiliam Edwards Demin/

Gyűjt-e Ön információt arról, hogy hány hízót állítottak elő egy évben? Méri-e a nem produktív napok számát? Tudja-e, hogy mennyibe kerül 1 kg hús előállítása? Pontosan tudja, hogy mi történik minden nap a gazdaságában?

Ha ezt a szöveget olvassa, akkor jó esély van arra, hogy legalább az egyik kérdésre nemleges választ ad. Miért van ez így?

Feltételezhető, hogy a termelőknek a telepen elvégzendő számos egyéb munka miatt nincs elég idejük arra, hogy erre nagyobb figyelmet fordítsanak. Talán hiányoznak a termelési riportok létrehozására és tárolására vonatkozó ismeretek és képességek. Bizonyos adatok kéznél vannak, könnyen beszerezhetők, mégsem használják fel őket. Sok sertéstenyésztő nincs tisztában azzal, mennyit veszít azzal, hogy nem gyűjti és elemzi az adatokat. A megfelelően karbantartott termelési riportok biztosítják, hogy a gazdálkodó tudja, hogyan optimalizálhatja a termelési költségeket, vagy hogyan irányíthatja hatékonyabban a gazdaságot.

1. Haszon
A jobb adatkezelés nagyobb megtakarítást jelent. Ahhoz, hogy hozzájusson ezekhez az adatokhoz, tudnia kell, hol keresse őket. Az új megoldások, állománygazdálkodási szoftverek vagy technológiai innovációk bevezetése növeli a nagy gazdaságokban rendelkezésre álló, összegyűjtött és felhasznált termelési adatok mennyiségét, ami kétségtelenül további nyereséget jelent.

2. A termelési költségek optimalizálása
Csak a megbízható információk birtokában válik lehetővé a jó termelésirányítás és tervezés. Ezen értékek nélkül a gazdaságok gyakran több tíz százalékot veszítenek jövedelmezőségükből.

3. A veszteségek korlátozása
Az információhiány megakadályozza az okos és megfelelő döntéshozatalt. A termelés nyomon követése révén döntéseink nem véletlenszerűek, hanem megfontolt és céltudatos lépésekké válnak. A benyomások és megérzések helyett a tényeken alapuló cselekvésektől nem veszítünk többet.

4. A termelés és a gazdaság irányításának jobb megszervezése
Érdemes változtatásokat bevezetni. A magyar és az európai piacon való versenyképesség elsősorban a termelékenységtől, a minőségtől és az előállított termékek árától függ. A sertéstenyésztőknek olyan termelési technológiákat kell bevezetniük, amelyek garantálják, hogy termékeiket a külföldi piacokon is el tudják adni. Akik nem előre haladnak, azok hátrafelé lépnek, a megszűnés irányába.

Cargill Takarmány Zrt.
www.livelle.hu

Livelle Cargil