Már egy hónapja nem találtak madárinfluenzás esetet

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 26.

Április vége óta nem mutatták ki a madárinfluenza magas patogenitású vírusát a hazai baromfiállományban, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május 23-án elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzetek feloldását.

Baromfi
Javult a helyzet a madárinfluenza területén (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Megszűntek a madárinfluenza miatti területi korlátozások

A megfigyelési körzetek feloldásával megszűntek hazánkban a madárinfluenza miatti területi korlátozások. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesülésével már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből is.

Azonban a jelenleg importtilalmat alkalmazó harmadik országokba továbbra sem kezdődhetnek meg a szállítások, és erre leghamarabb az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerinti mentesség visszanyerését követően kerülhet sor. A harmadik országokkal kapcsolatos kereskedelmi információk megtalálhatóak a Nébih tematikus aloldalán.

Módosultak a betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályok is

A kedvező járványügyi helyzet miatt az országos főállatorvos módosította a baromfik betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályokat. A részletes szabályok szintén a hivatal oldalán érhetőek el.

Fontos, hogy a madárinfluenza fertőzés miatt felszámolt állomány helyére telepítés csak kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően lehetséges. Az újratelepítéshez a BTT hozzájárulása nem szükséges.

A hatósági szemle kiterjed: az almos, illetve hígtrágyára vonatkozó utasítások; a várakozási idők; a kiszállítási tilalmak és az egyéb jogszabályban foglalt korlátozások ellenőrzésére.

A járvány újbóli megjelenésének veszélye továbbra is fennáll

A pozitív változások ellenére a Nébih most is felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a vírus behurcolásának és a betegség újbóli megjelenésének veszélye még mindig óriási kockázatot jelent, ezért a felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőséggel bír.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos aktuális információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih felületén.

A baromfipiac időszerű trendjeivel és kihívásaival újságunk májusi számában foglalkoztunk.

Forrás: Nébih