fbpx

Rablás és károk, derű és ború kíséri az idei meggyszezont

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 19.

Miközben a hazai meggypiac az utóbbi évtized legnehezebbjével számol, Belgiumban ijesztően elfajul a cseresznyehelyzet, a szerbek vidámak, de a bolgárok ugyancsak keserűek…

cseresznye
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Lesz-e megoldás?

Az elmúlt évtized talán legnehezebb meggyszezonjától tartanak a szakemberek idén Magyarországon. Az óriási aszály miatt félő, hogy a meggytermés bő 10%-a méret alatti és így értékesíthetetlenné lesz, tetemes terméskieséseket okozva termelőknek. Az árviszonyok sem alakulnak kedvezően, s várhatóan a termelők vagy a feldolgozók veszteségeket szenved el. Megoldást az jelenthet, ha a meggybefőtt-kötések az eddig kialakulóban lévőnél jóval magasabb árszinten fognak bekövetkezni, amivel minden piaci szereplő életben tud maradni – vázolta nemrég a szakmaközi szervezet.

Kivágják, akciózzák

A FruitVeB jelentése arra is kitér, hogy az árakba belejátszik a tavalyinál 15-20%-kal nagyobb szerb meggytermés is. Emiatt az árak alacsonyabbak (forintban 180 helyett 140 az átlag), ami sok termelőt arra sarkall, hogy tiltakozásul kivágják gyümölcsfáikat, és felhagyjanak a meggytermesztéssel.

Bulgáriában más a probléma gyökere. Ott annyira nincs munkaerő, hogy a termelők kénytelen szedd magad!-akciókat szervezni, hogy mérsékeljék a veszteségeiket. Ott ugyanis egy napszámos kicsit többet keres, mint nálunk: a napi bér akár 14-20 ezer forint is lehet – már ha van kit munkára fogni –, de cseresznyéért nem kapnak többet, mint 70-85 forintot kilónként.

meggy-cseresznye
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Lopják, törik

Belgiumban sem éppen a napszámosok kerülnek a sajtó címlapjára, hanem az olyan szüretelők, akiket a kutya nem hívott a gazdaságba. Az ország keleti részén, Limburg tartomány déli részén az utóbbi hetekben szervezettnek tűnő bandák fosztogatják a cseresznyeültetvényeket hajnalanta. Ott legalább 7-8 euró egy kiló, így ha a tolvajok több száz kilót lelopnak, több ezer eurós kárt okoznak. És ez még a jobbik eset, mert ha a gyorsabb rablásért letörik a nagyobb ágakat, akkor még nagyobb a gazdaság kára. A rendőrség nagyobb erőket vet be az őket is megtámadó tolvajok ellen, de a lopott így is eljut a zöldségesekhez, piacokra.