fbpx

Megtalálták 2022 Zöldség-Gyümölcs Hősét

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 18.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségére hívja fel a figyelmet, egyben a gyümölcsszezon beköszöntével népszerűsíteni a hazai agrárium szezonális termékeit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Friss Csapat program részeként június 17-ére meghirdetett Zöldség- és Gyümölcsnap, és eredményt hirdetett a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat kapcsán.

Zöldséges pult
A helyben termelt terméken nem utaznak több száz kilométert, így kisebb a karbonlábnyomuk (fotó: NAK)

Az igazi hazai gyümölcsszezon kezdete

Az Európai Friss Csapat program egész évben kampányol a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzése érdekében, hiszen ezek rendszeres, napi fogyasztása számos jótékony hatással bír. Antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően megelőzhetők bizonyos betegségek, vitamintartalmuk támogatja az immunrendszer működését, rosttartalmuk pedig az egészséges emésztéshez járul hozzá.

A Zöldség- és Gyümölcsnap arra hívja fel a figyelmet, hogy próbáljunk meg minden étkezéskor friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Másfelől az igazi hazai gyümölcsszezon kezdetét is jelenti.

Június közepétől friss, zamatos hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban. A szabadföldi szamóca mellé érkezik a meggy, a cseresznye, a kajszi, majd később a dinnye, az őszibarack, a szilva és a szőlő. De ne felejtkezzünk el az egresről, a málnáról, a szederről vagy éppen a ribizliről se!

Idén jó termésre számíthatunk, támogassuk a helyi termelőket

„A meggy mellett lesz végre megfelelő mennyiségű kajszi, és a tavalyinál jobb dinnyeszezont várunk. Idénygyümölcseink – és zöldségeink is – kiváló minőségben kerülnek piacra, érettek, finomak és kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkeznek.” – hangsúlyozza Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Hozzáteszi, érdemes szezonális termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek, helyben teremnek, nem utaznak több száz kilométert, így ezzel a környezetet is védjük, és vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk.

Zöldséges pult
Június közepétől friss, hazai termesztésű zöldségek és gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban (fotó: NAK)

A Zöldség- és Gyümölcsnapra idén az Európai Friss Csapat influencerei is készülnek

Soopfie és Sajt32 izgalmas videókat készített, Bernáth József séf legújabb receptjei pedig elérhetők a program weboldalán. Arra buzdítanak mindenkit, fogyasszon minden étkezéshez zöldséget, gyümölcsöt vagy akár belőlük készült fogásokat.

A NAK és edukációs programja, az Európai Friss Csapat március végén meghirdette a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot, amelyen 2022 #ZöldségGyümölcsHősét keresték. A pályázat június 7-én lezárult, a beérkező pályamunkák közül a NAK zsűrije Szabó Krisztiánt, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítóját választotta Magyarország #ZöldségGyümölcsHősének.

Szabó Krisztián – vagy ahogyan a közösségi médiában szerepel: „Tanító bácsi fakanállal” – oktató-nevelő munkájába minden lehetséges módon beépíti az egészséges életmódra nevelést, a zöldség-és gyümölcsfogyasztás fontosságának hangsúlyozását. Álomerdő-Álommenza elnevezésű projektjében az iskolakertet gondozza tanítványaival, ahol zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, ehető virágot termesztenek, majd fel is dolgozzák azokat. Sütöttek már kenyeret, tettek el lekvárokat és szörpöt is. Rendszeresen készítenek és kóstolnak egészséges finomságokat.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc