fbpx

V. Németh Zsolt: négymilliárd forint többletforrás falumegújításra

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 28.

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) – Négymilliárd forint többletforrást biztosít a vidékfejlesztési tárca a Leader helyi vidékfejlesztési akciócsoportoknak a falumegújítási, -fejlesztési, valamint a vidéki örökség megőrzését szolgáló pályázatok finanszírozásra – közölte a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt elmondta: a falumegújításra és a vidéki örökség megőrzésére fordítható összegre 88 vidékfejlesztési akciócsoport területéről lehetett pályázatokat benyújtani tavaly ősszel.

A beérkezett mintegy 2400 pályázat 77 százaléka megfelelt a kiírás követelményeinek.

Azért, hogy a jó pályázatokat mindenütt finanszírozni lehessen, a tárca többletforrást biztosított 38 Leader helyi akciócsoport számára, így összesen 23 milliárd forint használható fel a pályázatok támogatására – tette hozzá az államtitkár.

 

V. Németh Zsolt: négymilliárd forint többletforrás falumegújításra

 

Emlékeztetett: a többletforrások felhasználásával a Leader helyi akciócsoportok lehetőséget teremthetnek a települési önkormányzatok, az egyházak és a civil szervezetek számára, hogy valamennyi olyan elképzelésüket megvalósítsák, amelyet tervbe vettek.

Így az államtitkár szerint megújulhatnak az országos és helyi védettséget élvező műemlékek, de forrás juthat olyan középületek felújítására, amelyek fontosak a helyi közösségek számára.

Emellett épülhetnek például kalandparkok, játszóterek, sportpályák, de piacok is, amelyek a helyi közösségeket szolgálják majd.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a pályázatok támogatása 100 százalékos intenzitású, azaz önerő nem szükséges a pályázati pénzek felhasználásához.

Hozzátette azonban, hogy az önkormányzatoknak az áfát biztosítaniuk kell.

Egy-egy pályázó minimum egy-, maximum 50 millió forintra pályázhatott.

Ettől azonban a helyi viszonyoknak megfelelően a Leader helyi akciócsoportok eltérő finanszírozási mértékeket is alkalmazhattak – tette hozzá V. Németh Zsolt.

 

 

MTI 2013. május 27.