fbpx

Aknavető gránátok a szántóföldön

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 26.

Veszélyes üzem a mezőgazdaság, pár nappal ezelőtt egy tüzérségi gránát szorult be egy váltvaforgó ekébe Mányban, most különböző gyártmányú, világháborús aknavető gránátokat találtak egy mezőzombori szántóföldön.

Aknavető gránátok
A mentesítés során talált gránátok Mezőzomborinál (fotó: MH Tűzszerész és Hadihajós Ezred)

Aknavető gránátok és csontok

A Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének Facebook-oldalán olvasható, hogy a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Mezőzombornál mezőgazdasági földmunkák során feltételezett robbanóeszközre bukkantak egy szántóföldön.

A helyszínre kivonuló tűzszerészek megállapították, hogy 81 milliméteres német repesz aknavetőgránát került elő a talajból. A további keresés során először csontokat találtak, melyekről az igazságügyi orvos szakértő megállapította, hogy azok egy közel nyolcvan évvel ezelőtt elhullott ló maradványai.

A tűzszerészek be tudták fejezni a mentesítést

Végül 58 darab 81 milliméteres német repesz aknavető gránátot, 26, szintén 81 milliméteres román aknavető gránátot és egy további, ezekkel megegyező űrméretű, magyar repesz aknavető gránátot szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

A tűzszerész ezred bejegyzésében arra is kitért, miért szunnyadhatott több mint nyolcvan, nem kilőtt, második világháborús robbanóeszköz egy ló csontváza alatt.

A kreatív módszerek

A telepített tüzérségi és aknavető gránátok, lőszerek kezelésére a második világháborút követő években nem rendelkezett az ország szabad kapacitásokkal, ezért a megmaradt robbanóeszközöket a polgárok „kreatív módszereket alkalmazva semmisítették” meg, hogy azok közvetlenül ne veszélyeztessenek másokat.

Az egyik ilyen módszer volt, hogy nem látogatott helyen (akkor még biztos nem volt szántóföld az érintett területet) mély gödörbe helyezték a pusztító hatású eszközöket, majd elhullott állat tetemével, végül földdel fedték le.

Ekébe szorult gránát
Napokkal ezelőtt mezőgazdasági földmunkák során szorult egy váltvaforgató eke kormánylemezei közé egy második világháborús, 15 cm-es német tüzérségi gránát (fotó: MH Tűzszerész és Hadihajós Ezred)

Még mindig veszélyt jelentenek

A tűzszerész alakulathoz még most is átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközökkel kapcsolatban.

Amennyiben bárki bármilyen robbanótestnek tűnő tárgyat talál, azonnal bejelentést kell tenni a rendőrségnek, hogy a még mindig veszélyt jelentő eszközök ne szedjenek további értelmetlen áldozatot.

Forrás: MTI