Állótasakok alkalmazása

Lehetőségek és előnyök

A termékek állótasakos csomagolásához különböző szerkezeti és technológiai megoldások lehetségesek. A kiválasztás a termék tulajdonságaitól, a fogyasztói szokásoktól, az éves mennyiségtől és a piaci igényektől függ. Induló gyártásnál lehetséges eleinte konfekcionált tasakot alkalmazni, amelyet hegesztéssel lehet zárni. Kis sorozatoknál kezdetben a nyomatlan tasakot lehet használni címkézéssel, majd az igények növekedésével áttérni a nyomtatott változatra. A termelés felfutása esetén már érdemes csomagológépet majd automata gépet beszerezni, amely tekercses nyomtatott fóliából form-fill-seal rendszerben csomagol. A gépek lehetséges kapacitása kb. 10 – 250 tasak/perc. A képen különböző termékek láthatók állótasakban Hefty-Slide® Rite® zárással: állateledel, kertészeti anyagok, reszelt sajt, szőlő stb.

Változatok állótasakra

A nagy záróképességű laminátumokból az állótasakok általában 200 ml-től 5000 ml-es térfogatig készülnek. A laminátumok lehetnek duplex, triplex vagy akár több rétegesek. A fóliát, amelyből a tasak készül, általában flexo- vagy mélynyomással nyomtatják, majd talp- és élhegesztéssel automatagéppel gyártják a tasakokat. A terméktől függően gyártásuk különféle szerkezeti elemekkel lehetséges: simítózárral, zipp-zárral, csavaros kupakkal, hordfogantyúval, körlyukkal, EURO füllel, piskótafüllel, tépőéllel, amelyek a csomagolás hozzáadott értékét növelik. Bemutatunk néhány külföldi és hazai példát, amelyeket a gyártók sikerrel alkalmaznak.

Nagyméretű 5 literes kiöntős állótasak

Napjainkban már különféle gépkocsihoz használt folyadékokat árusítanak a benzinkutaknál nagyméretű állótasakokban. A gyártók az eredetileg nagyméretű, nehéz tartályban, kannába kiszerelt folyadékoknál áttértek a könnyű műanyag állótasakra. A takarítás és tisztítás-technikával foglalkozó Alfred Kärcher Vertriebs-GmbH is felismerte az állótasak előnyeit és egy koncentrátumához alkalmazta, amelyet a felhasználás helyén hígítva adagolnak. A csomagolás jelentős megtakarítást jelent, mert az eddigi 96 tartály helyett 540 db 5 literes állótasakos csomagolás és a kiürült göngyöleg tömege is csekélyebb. A felhasználó számára is előnyös, mert a folyadék könnyen és egyszerűen adagolható. A csomagolással a gyártó a Floeter Flexibles és a felhasználó: Alfred Kärcher GmbH a 2010. évi német csomagolási versenyen díjat nyert.

Bertolli Originale 400 g

A tésztaszósz receptje Toszkánából származik és az ínycsiklandó aromák harmóniájára épülő vendégcsalogató ízeiről híres olasz konyha hagyományai szerint készült. A szósz receptjében meghatározó a rozmaring és oregano fűszerezés. Összetevők: paradicsomlé 82%, paradicsom 10%, vöröshagyma, cukor, só, extra szűz olíva olaj 0,5%, oregano 0,2%, fokhagyma 0,1%, petrezselyem 0,1%, rozmaring 0,1%, bors, citromlé koncentrátum. Nem tartalmaz mesterséges színezéket, ízfokozót, tartósítószert. Az állótasakos csomagolás ideális a tésztaszószhoz, a 400 g-os mennyiség egyadagosnak számít, egy alkalommal elfogyasztják. A csomagolás előoldalán a színes, reklámhatású grafika figyelemfelkeltő és segíti az újrafelismerést.

Kiskert állótasakban: Sproutapouch

HALLO GROW (Yorkshire) LIMITED innovatív megoldást valósított meg az erkélyen, a teraszon, a konyhaablakban mikro-kertészkedésre, finom mikro-saláták termesztésére. Az állótasakok átlátszó műanyagból készültek, akár a talpára helyezve, akár felakasztva a növényeket jól éri a napfény. Az állótasakba csomagolt termőtalajban magok vannak, amik 6-10 nap alatt finom salátává növekednek. Az öttagú termékcsaládban különböző saláta magvak vannak, amelyek felneveléséhez a honlapon szöveges ábrák találhatók. A Spoutrapouch állótasakban komprimált komposzt van valamint eszköz az ablakra erősítéshez. A Spoutrapouch alkalmas arra, hogy a gyerekeknek is bemutassák a növénytermesztést kicsiben. A mini-kertecske a felnőttnek is öröm, saját növényei növekedését figyelemmel kísérheti és biztos lehet abban, hogy friss, egészséges salátát fogyaszt.

Az alábbiakat különösen agrárvállalkozások figyelmébe ajánljuk:

Bor is van állótasakban

Igazi francia specialitás a Beaujolais nevű újbor, amely a történelmi borvidékről kapta nevét. A Wikipédia szerint „közigazgatásilag a világ egyik legváltozatosabb borvidékének, Burgundiának legdélibb része, de nemzetközileg önállóan is elismert, nagymúltú bortermelő vidék. Unikumként kiemelt borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül.” A népszerű újbort a Grands Chais de France 2010-ben állótasakba töltötte 18,7 cl-es kiszerelésben. A tasakon a csomagolást népszerűsítő felirat van: „könnyebb, mint az üveg, kevesebb energia szükséges, szeresd planétánkat”.

Szárított gyümölcs

G első Ausztrián kívüli leányvállalatát 1990-ben alapította Bükön, Nyugat- Magyarországon, 1999-ben épült meg a cég kb. 14.000 m2 alapterületű, modern raktára. A VOG Export-Import Kft. az anyavállalathoz hasonlóan élelmiszereket és iparcikkeket forgalmaz, és saját szárazgyümölcs-csomagoló üzemet működtet. A sütési segédanyok „Back Mit” termékcsaládjában a dió, a mák és a mandula mellett darabolt kandírozott gyümölcs is van, amelyet állótasakba töltenek.

Black-Fungus gomba

A bajoroszági Pilze&Waldfrüchte GmbH az Ázsiából származó gombakülönlegességeit átlátszó állótasakba csomagolja. A csomagolás töltőtömege 50 g, simítózárral visszazárható. A tasakokat elő és hátoldalukon címkézik. Az átlagosnál vastagabb, merev tasak jól megvédi a terméket a töredezéstől.

Hazai változatok, hazai csomagolásban

A haltápokat a Panzi PET Kft eredetileg egyszerű polietiléntasakba csomagolta, majd áttért az állótasakra, amelyekbe hétféle terméket forgalmaznak. A vonzóbb külső megjelenés és a visszazárhatóság kedvezően hatott a termékek forgalmára.

Biogreen termékek

2006-ban alapított Biogreen Nemzetközi Termelési ésKereskedelmi Kft. saját találmányait gyártja és csomagolja. Növényi magvakból állítanak elő értékes tápanyagokat, amelyek csíráztatott alapanyagból készült biotermékek, alkalmasak táplálék kiegészítésre és állati takarmányozásra is. Az állótasakba csomagolt termékek hazai sikerei után külföldi vevőt is találtak először Németországban, majd további érdeklődőkkel tárgyalnak. A termék és a csomagolás egyaránt megnyerte a vevők tetszését.

Az állótasakok gépigénye

A konfekcionált előre gyártott állótasakokhoz, a termék bemérése utáni lezáráshoz műanyag hegesztőgépet használnak. A kezdő vállalkozásoknak elegendő egy kis kéziszerszám vagy asztali hegesztőgép. A mennyiség növekedésével, nagyobb, lábpedállal működtethető vagy folyamatos üzemű hegesztőgépet érdemes beszerezni.

Automata csomagológépek

Automata csomagológépek

A gépeket a spanyol EFFYTEC választékából mutatjuk be. Nagyobb mennyiségekhez az FFS (form-fill-seal) rendszerű automata gépsor a megfelelő, amely nyomtatott fóliából elkészíti a tasakot, tölti és lezárja. A kisebb sorozatokhoz előnyösebb az előre gyártott tasak. Az előre gyártott kész tasakok töltésére és lezárására alkalmas gép hasonlóan működik, mint a teljesen automatizált gép, csak a tasakformázó gépegység nélkül. A fotón a kész, előre gyártott tasakok töltésére és zárására alkalmas automata gépet mutatjuk be.

Eiler Olga

agrár állótasak bertolli originale csomagológép változatos